Magazin     | 29.07.2019. 08:25 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 29. srpnja (FENA) -

- 1856. Umro Robert Schumann, njemački skladatelj, jedan od najznačajnijih i najuticajnijih predstavnika glazbenog romantizma.

- 1878. Počela austrougarska okupacija Bosne i Hercegovine na osnovu dogovora europskih sila na Berlinskom kongresu.

- 1890. Umro Vincent van Gogh, nizozemski slikar, grafičar i crtač; postimpresionist koji se smatra jednim od najslavnijih i najutjecajnijih osoba u povijesti umjetnosti Zapada.

- 1900. Anarhista Gaetano Bresci u Monci ubio kralja Italije Umberta I. Atentator 1901. izvršio samoubojstvo.

- 1905. Rođen Dag Hammarskjöld, švedski političar. Bio je generalni tajnik Ujedinjenih naroda od 1953. do 1961, kada je poginuo u zrakoplovnoj nesreći u Africi na jednom od svojih mirovnih putovanja. Posthumno mu je dodijeljena Nobelova nagrada za mir.

- 1946. U Parizu počela mirovna konferencija zemalja pobjednica u Drugom svjetskom ratu. Mirovni ugovori, usuglašeni tijekom zasjedanja konferencije od 29. srpnja do 16. listopada, potpisani su u veljači naredne godine.

- 1948. Na stadionu Wembley u Londonu otvorene prve Olimpijske igre nakon Drugog svjetskog rata.

- 1973. Grci se na referendumu koji je raspisala vojna hunta izjasnili za ukidanje monarhije, a vođa vojne hunte, pukovnik Jorgos Papadopulos, postao predsjednik Grčke.

- 1981. U katedrali Svetog Pavla u Londonu vjenčali princ od Walesa Charles i Diana Spencer. U braku dobili sinove Williama i Harryja, a razveli su se 28. kolovoza 1996. 

- 1983. Umro Luis Buñuel, španjolski filmski redatelj, jedan od najvećih redatelja svjetske kinematografije, poznat po nadrealističkim filmskim ostvarenjima.

- 1983. Umro David Niven, britanski kazališni i filmski glumac, dobitnik Oscara 1958. za film "Odvojeni stolovi".

- 1993. Nakon višemjesečnih radova probijen tunel ispod aerodromske piste, između sarajevskih naselja Dobrinja i Butmir, jedina veza opkoljenog Sarajeva sa slobodnom teritorijom Hrasnice i Igmana.

- 1996. Kina izvela nuklearnu probu jačine 4,3 stupnja Richterove ljestivce na Lop Noru, a potom obećala da će se pridržavati moratorijuma na nuklearne probe.

- 1999. U Sarajevu počeo summit Pakta za stabilnost jugoistočne Europe. Izaslanstva 39 zemalja i predstavnici 17 međunarodnih organizacija 30. srpnja usvojili su Deklaraciju o demokratizaciji i ekonomskoj obnovi Balkana.

- 2008. Umro Mate Parlov, slavni hrvatski boksač i olimpijski, europski i svjetski osvajač zlatnog odličja za bivšu Jugoslaviju. Bio je prvi boksač iz socijalističkih zemalja koji je osvojio profesionalnu svjetsku titulu.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta