Ekonomija     | 29.07.2019. 11:19 |

Švedska izdvaja 1,2 miliona KM za uspostavu sistema energetskog menadžmenta

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. jula (FENA) - Šefica odjela za saradnju u Ambasadi Švedske u BiH Marie Bergström i zamjenik rezidentne predstavnice Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH Sukhrob Khoshmukhamedov sutra će u Sarajevu potpisati Sporazum o dodatnom finansiranju u iznosu od 1,2 miliona KM za uspostavu sistema energetskog menadžmenta u Bosni i Hercegovini.

Aktivnosti će biti realizirane u okviru UNDP-vog projekta Zeleni ekonomski razvoj, finansiranog od Vlade Švedske, a koji se realizira u saradnji s Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, entitetskim fondovima za zaštitu okoliša, entitetskim ministarstvima za prostorno uređenje, entitetskim ministarstvima za energetiku, kantonalnim ministarstvima, općinama i drugim partnerima.

Uspostava sistema energetskog menadžmenata će osigurati da Bosna i Hercegovina izvještava u skladu sa preuzetim obavezama prema Energetskoj zajednici, saopćeno je iz UNDP-a.

Projekt Zeleni ekonomski razvoj (GED) posvećen je kreiranju uslova za investicije u povećanje energetske efikasnosti javnih objekata kako bi se ostvarile budžetske uštede, povećao broj „zelenih radnih mjesta“, poboljšao komfor za korisnike i reinvestirala ušteđena sredstva što doprinosi privrednom napretku zemlje i očuvanju životne sredine.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Modernizovana Gradska tržnica u Gračanici uz podršku Evropske unije

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta