Bosna i Hercegovina     | 29.07.2019. 13:32 |

U Sarajevu protesti protiv izgradnje deponije na Trgovskoj gori

FENA Vanja Tolj

SARAJEVO, 29. jula (FENA) - Protesti protiv moguće izgradnje deponije radioaktivnog otpada u Trgovskoj gori, na granici Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom, održani su danas ispred Ambasade Republike Hrvatske u Sarajevu. 

Kako je kazala predstavnica organizacije "Climate Save Bosnia" Maida Šabeta, odluka o izgradnji deponije će biti donesena u septembru, a Trgovska gora na granici Hrvatske i BiH je, kako je navela, jedina lokacija koja se razmatra. 

- Gradnja deponije direktno ugrožava 300.000 građana BiH, najviše iz općine Novi Grad i Unsko-sanskog kantona, a na udaru je i rijeka Una - upozorila je Šabeta. 

Naglašava da bi nuklearni otpad ugrozio turizam, poljoprivredu i kompletno geografsko područje, a vjerovatno bi se većina ugroženog stanovništva morala iseliti. 

- Sjetimo se i da je to područje veoma trusno i podložno zemljotresima, a moramo napomenuti i da studija procjene uticaja na okolinu u Hrvatskoj nije urađena kako treba, što su potvrdili eksperti iz BiH i Hrvatske. Trgovska gora je tako nageta da će najveći negativni uticaj imati na BiH - objasnila je. 

Dodaje da organizacije koje učestvuju u protestima neće odustati od zaustavljanja ovog projekta, te da je predato pismo institucijama BiH i Hrvatske u kojem se zahtjeva adekvatno reagovanje, a ukoliko se to ne desi bit će preduzete pravne radnje. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Razmatran javni poziv za angažovanje međunarodne pravne kuće u slučaju Trgovska gora

Nove demonstracije farmera u Briselu

Desetine pristalica opozicije privedeni na protestima u New Delhiju

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana