Magazin     | 30.07.2019. 08:38 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 30. srpnja (FENA) - 
 
- 1419. U Pragu se odvila "prva praška defenestracija" koja je bila jedan od povoda Husitskih ratova (1419 - 1436). 

- 1784. Umro Denis Diderot, francuski filozof i književnik, predstavnik slobodarskog duha revolucionarne buržoazije 18. stoljeća, jedan od pokretača i najznačajnijih autora velike francuske Enciklopedije.

- 1818. Rođena Emily Brontë, engleska književnica irskog porijekla, koja se proslavila romanom "Orkanski visovi". Riječ je o djelu koje prerasta okvire tipičnog realističkog romana i kao pravo remek-djelo odolijeva svakom pokušaju tipizacije.

- 1863. Rođen Henry Ford, američki industrijalac, osnivač Ford Motor Companyja. Uveo je pokretne trake u autoproizvodnju i izazvao revoluciju u industriji koja je imala ogroman utjecaj na današnje industrijsko poslovanje, ali i kulturu općenito.

- 1898. Umro Otto von Bismarck Schönhausen, njemački državnik i ujedinitelj Njemačke. Bio je prvi kancelar ujedinjenog Njemačkog carstva, predsjednik vlade punih 28 godina, do 1890. godine, kada je podnio ostavku pod pritiskom cara.

- 1898. Rođen Henry Moore, jedan od najvećih britanskih i svjetskih vajara 20. stoljeća. Njegove skulpture nalaze se na mnogim javnim mjestima, kao što su zgrada UNESCO-a u Parizu i centar "Lincoln" u New Yorku.

- 1930. Urugvaj je u Montevideu, pobjedom u finalu Prvog svjetskog nogometnog prvenstva nad Argentinom od 4:2, postao prvi svjetski prvak u nogometu.

- 1935. U Velikoj Britaniji je objavljena prva džepna knjiga, "Penguin book", prema ideji Allena Lanea da napravi "knjigu koja će imati cijenu kao 10 cigareta". Prva knjiga bila je "Ariel" Andrea Mauroisa.

- 1947. Rođen Arnold Schwarzenegger, austrijsko-američki filmski glumac, političar i body builder. Poznat po ulozi u akcijskim filmovima "Terminator", "Commando", "Predator", "Last Action Hero" i drugih.

- 1971. Američki svemirski brod Apolo 15 s kosmonautima Davidom Scottom i Jamesom Irwinom spustio se na Mjesec.

- 1971. U sudaru japanskog borbenog i putničkog zrakoplova boing 727 poginule su 162 osobe.

- 1974. Turska, Grčka i Velika Britanija potpisale su sporazum o prekidu vatre na Cipru.

- 1997. U eksplozijama bombi dvojice arapskih bombaša samoubojica na prepunoj jerusalemskoj tržnici poginulo je 18, a ranjeno najmanje 170 ljudi.

- 2002. Predsjednici Demokratske Republike Kongo i Ruande Joseph Kabila i Paul Kagame potpisali mirovni ugovor u cilju okončanja građanskog rata koji je počeo 1998. i u kojem je  umrlo od gladi ili nedostatka medicinske njege više od 2,5 milijuna ljudi, uglavnom civila.

- 2003. U meksičkom gradu Pueblu s pokretne trake sišla zadnja u svijetu "stara" Volkswagen Buba koja je, praćena TV kamerama, odmah krenula na prvu, a ujedno i zadnju vožnju prema muzeju u njemačkom Wolfsburgu.

- 2007. Umro Ingmar Bergman, švedski filmski i kazališni redatelj i scenarist koji se smatra jednim od najvećih i najutjecajnijih redatelja modernog filma. Zajedno s Federicom Fellinijem, smatra se jednim od najpoštovanijih i najutjecajnijih redatelja dvadesetog stoljeća.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom