Bosna i Hercegovina     | 30.07.2019. 10:57 |

Magazinović uputio otvoreno pismo novoizabranoj predsjednici Evropske komisije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. jula (FENA) - Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Saša Magazinović uputio je otvoreno pismo novoizabranoj predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen, uoči njene posjete Republici Hrvatskoj.

On u pismu upozorava na problem namjere Republike Hrvatske da nuklearni otpad odlaže na lokaciji Trgovska gora, na granici sa BiH.

- Izražavam zadovoljstvo da ste kao jednu od prvih država koje ćete posjetiti izabrali susjednu nam Hrvatsku, uz želju da kao nova predsjednica Evropske komisije ubrzo dođete i u posjetu BiH. Do tada, važna tema za as za vrijeme posjete Hrvatskoj, barem po onome što su najavljeni sadržaji vašeg vođenja Evropske komisije, trebala bi biti i tema odlaganja nisko i srednje radioaktivnog nuklearnog otpada iz nuklearne elektrane Krško (Slovenija) na samoj granici sa BiH - kazao je u pismu Magazinović.

On je predsjednicu Evropske komisije podsjetio da je ona prije nekoliko sedmica izložili plan za Evropu u kojem je navela da generacije "naše djece žele živjeti u očuvanom i zdravom okolišu".

- Republika Slovenija će svoj dio nuklearnog i radioaktivnog otpada iz Krškog skladištiti na mjestu nastanka, dok Republika Hrvatska svoj dio otpada ima namjeru skladištiti na lokaciji Trgovska gora, koja, osim što je na samoj granici sa BiH, ne ispunjava ni niz drugih uslova. Bilo mi je izuzetno drago kada ste kroz svoj plan spomenuli evropsku djecu, njihovu budućnost i u tom kontekstu zdrav okoliš. I naša djeca u BiH moraju imati omogućeno isto pravo, da žive u očuvanom i zdravom okolišu. Djeca Evropske unije (EU) ne bi smjela polagati značajnija prava na zdravlje u odnosu na djecu zemalja van EU - potcrtao je Magazinović.  

On u pismu navodi da bi se vrlo brzo trebalo znati gdje će Hrvatska odlagati nuklearni otpad, ali da se već zna da pretenduje na Trgovsku goru, koja se nalazi u neposrednoj blizini granice sa BiH, a o čemu je Sabor Republike Hrvatske već donio odluku.

- Zbog blizine granice sa BiH i njenog geografskog položaja  predmetna lokacija imat će najveći negativni utjecaj na stanovništvo i životnu sredinu u BiH, na raznovrsni biljni i životinjski svijet, na rijeku Unu i vodozahvate vode za piće, ugrozit će Park prirode "Una", Nacionalni park "Una" i onemogućiti turizam i proizvodnju zdrave hrane u cijelom pogođenom području. Dosadašnji postupci koji su vođeni od institucija i organa Republike Hrvatske, a koji se odnose na odabir lokacije na Trgovskoj gori, nisu u skladu sa međunarodnim konvencijama, direktivama, sporazumima i standardima koji su pravno obavezujući i za Republiku Hrvatsku - istakao je Magazinović.

Pozvao je predsjednicu Evropske komisije Ursulu von der Leyen da se zainteresira za ovaj slučaj, da upozna i zvaničnike Hrvatske sa ovim činjenicama, te da ih podsjeti na legislativu EU koja obavezuje države članice na ove korake još u fazi planiranja projekta odlagališta nuklearnog i radioaktivnog otpada, te da postoje jasna pravila kako se to radi.

- Zamolite ih, predsjednice, da pročitaju i poštuju Konvenciju o nuklearnoj sigurnosti, Zajedničku konvenciju o sigurnosti zbrinjavanja istrošenog goriva i zbrinjavanja radioaktivnog otpada, Konvenciju o procjeni utjecaja  na okoliš preko državnih granica sa Protokolom o strateškoj procjeni okoliša, Arhusku konvenciju i brojne druge konvencije i direktive koje regulišu ovu oblast. Sve ovo Vas molim kako bismo izbjegli sve ono što bi u budućnosti moglo izazvati ignorisanje stavova Bosne i Hercegovine, ali i pravnih normi EU - istakao je Magazinović.

Naveo je da je "protivljenje namjeri institucija Republike Hrvatske da se nuklearni i radioaktivni otpad odlaže praktično u našem dvorištu i na taj način direktno ugroze životi gotovo 300.000 ljudi jedna od rijetkih tema o kojoj postoji potpuna politička saglasnost".

- Svi u BiH jednoglasno ističu snažno protivljenje i protest ovakvoj namjeri. Parlamenti na svim nivoima, kao i Predsjedništvo BiH, usvojili su identične stavove protivljenja ovakvoj namjeri susjedne Hrvatske. Kao država koja izražava aspiracije za članstvo u EU, BiH zaslužuje Vašu pažnju. Vjerujem da ćete u ovom konkretnom slučaju pokazati da se zalažete za Evropu pravde koja je, pored ostaloga, zajednica jednakih građana - kazao je Magazinović u otvorenom pismu upućenom predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Magazinović: Glasat ću na osnovu ubjeđenja da svi građani Kosova zaslužuju mogućnosti koje daje Vijeće Evrope

Ursula von der Leyen: Nadam se da će današnja odluka dovesti do još većeg napretka

Magazinović: Takmičimo se djelima, a ne riječima

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana