Bosna i Hercegovina     | 30.07.2019. 11:53 |

U alternativnom smještaju u RS još uvijek 712 osoba

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 30. jula (FENA) - U alteternativnom smještaj u Republici Srpskoj (RS) nalazi se 712 osoba.

Redovnim programom rješavanja problema izbjeglih i raseljenih lica, Vlada svake godine za potrebe te najugroženije kategorije stanovništva izdvoji značajna sredstva, a za prvih šest mjeseci ove godine uplaćeno im je 244.810 maraka.

Osim redovnog programa sredstva su obezbjeđena i realizacijom zajedničkih projekata, saopćeno je danas iz Sekretarijat za raseljena lica i migracije.

Projektom zatvaranja kolektivnih centara i alternativnog smještaja putem javnih stambenih rješenja-CEB 2 predviđeno je da stambeno budu zbrinute 694 porodice u 15 lokalnih zajednica, a ukupna vrijednost projekta na nivou BiH iznosi 104 miliona eura.

Od ukupnih sredstava, RS je pripalo 29 miliona eura, od čega je kreditno zaduženje 18 miliona, a domaća sredstva 11 miliona eura.

Radovi na rekonstrukciji zgrade stare bolnice u gerijatrijski centar u Derventi su završeni, a u toku je opremanje medicinskom i nemedicinskom opremom.

Planirano je da se do kraja ove, a najkasnije početkom naredne godine, korisnici smjeste u ovu ustanovu.

U okviru ovog projekta završene su 22 stambene jedinice u Modriči, zgrada u Bijeljini, dok su u ostalim gradovima i opštinama koje su obuhvaćene projektom radovi u toku, navode iz Sekretarijata RS-a za raseljena lica i migracije

Korisnici kolektivnih vidova smještaja najugroženija su kategorija raseljenih lica i izbjeglica, a samim tim i "Projekat zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem osiguranja javnih stambenih rješenja“ (CEB 2), kojim će biti riješeno njihovo stambeno pitanje, predstavlja jedan od najhumanijih projekata, kada se govori o zbrinjavanju izbjeglica, raseljenih lica i povratnika.

Realizacijom ovog projekta bit će stambeno zbrinute ukupno 694 najugroženije porodice, kroz 18 potprojekata u 15 gradova i općina na prostoru RS i to u Derventi, Doboju, Trebinju, Foči, Gradišci, Kozarskoj Dubici, Prijedoru, Modriči, Bijeljini, Bratuncu, Zvorniku, Istočnom Novom Sarajevu, Sokocu, Rudom i Višegradu.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

U Republici Srpskoj u februaru 31,6 hiljada turista, 1,2 posto manje u odnosu na februar 2023.

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Lendo: Obilježavanjem 9. januara vlast RS-a slavi najteža krivična djela

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'