Bosna i Hercegovina     | 30.07.2019. 17:40 |

Mustajbašić: Održanje fiskalne stabilnosti ključni zadatak Ministarstva (VIDEO)

FENA Saopćenje

TUZLA, 30. jula (FENA) - Strateški cilj u radu Ministarstva finansija je održanje fiskalne stabilnosti Budžeta TK. Na taj način osigurava se redovno ispunjavanje obaveza prema budžetskim korisnicima, te finansiranje programa koje provode druga ministarstva.

Donošenje budžeta za narednu godinu do kraja tekuće ključan je zadatak ovog ministarstva. Kako bi u skladu sa utvrđenim rokovima ministarstvu finansija bili dostavljeni zahtjevi za finansiranjem, budžetskim korisnicima su izdate određene instrukcije.

- To je ono planiranje koje je neophodno u finansijama. To nam je prvi prioritet kako bismo mogli da Budžet TK održimo u ovoj stabilnosti koja je trenutno prisutna, kako bi Ministarstvo na vrijeme moglo Skupštini da predloži budžet za narednu godinu i dokument okvirnog budžeta za naredne tri godine - kazao je Suad Mustajbašić, ministar finansija TK.

Uz ovo, radit će se na provođenju mjera koje će osigurati nastavak smanjenja akumuliranog deficita.

- I prethodna vlada je planirala smanjenje akumuliranog deficita u iznosu od oko 1.918.000 KM. Mi ćemo zasigurno ostvariti taj plan a nadamo se da će deficit biti smanjen i u znatno većem iznosu - dodao je. 

Ministarstvo finansija kontinuirano prati ostvarenje svih vrsta javnih prihoda.

- Prihodi po osnovu indirektnih poreza su desetak posto veći u odnosu na izvršenje od prethodne godine. Porez na dohodak je također u porastu, imamo situaciju smanjenja prihoda po osnovu poreza na dobit preduzeća. Mi to analiziramo, pratimo i vidjet ćemo koje mjere možemo poduzeti – zaključio je ministar.

Inače, ministar finansija u ovom mandatu Suad Mustajbašić, diplomirani je ekonomista, kojeg je na ovu poziciju predložila Stranka demokratske akcije.

Pogledajte http://fena.ba/video/3223

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1uFhdzTR1aE19UWLIskWmJSwqfaWLzQDG?usp=sharing

 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Tuzlanski kanton - Svim osnovcima osigurani besplatni udžbenici

Na području Hercegovačko-neretvanskog i Tuzlanskog kantona izvršena 72 inspekcijska nadzora

Doznačavanje sredstava Federalnom zavodu PIO za pomoć penzionerima Tuzlanskog kantona

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana