Svijet     | 31.07.2019. 08:32 |

U Afganistanu 32 poginulih, autobus naletio na bombu

FENA Internet

KABUL, 31. jula (FENA) - Najmanje 32 osobe, uključujući žene i djecu poginulo je kad je putnički autobus naišao na bombu postavljenu pored puta u zapadnoj afganistanskoj provinciji Farah,   rekao je Mohibullah Mohib, glasnogovornik šefa policije u toj provinciji.

Ozlijede je zadobilo 15 oosoba od kojih je većina u kritičnom stanju, naveo je Mohib ukazujući da bi broj poginulih mogao porasti, prenosi AP.

Autobus je saobraćao glavnom autocestom između zapadnog grada Herata i južnog grada Kandahara.

Niko nije odmah preuzeo odgovornost. Talibanski pobunjenici djeluju u regiji i često koriste bombe na cesti kako bi ciljali vladine službenike i sigurnosne snage. Talibani su izvodili stalne napade iako su imali nekoliko rundi mirovnih pregovora sa Sjedinjenim Državama s ciljem okončanja 18-godišnjeg rata, podsjeća AP.

Do napada je došlo dan nakon što je misija UN-a u Afganistanu objavila izvještaj u kojem  navodi da su za većinu pogibija civila u prvoj polovini godine odgovorne afganistanske snage i njihovi međunarodni saveznici. Izvještaj se odnosi na civile ubijene tokom afganistanskih i američkih vojnih operacija protiv pobunjenika.

Izvještaj UN-a navodi da su afganistanske snage u prvih šest mjeseci godine ubile 403 civila, a međunarodne snage su ubile 314 civila, dok je su talibani usmrtili  531 civila tokom istog perioda.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Dvojica vodećih generala okrivili Bidenovu administraciju za haotično povlačenje iz Afganistana

Najmanje osam poginulih u pakistanskim zračnim napadima u Afganistanu

UN: Talibani ograničavaju neudanim ženama pristup poslu i putovanjima

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'