Bosna i Hercegovina     | 31.07.2019. 13:31 |

Na Sjeničkoj kosi obilježena godišnjica 'Bitke za Poljine'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 31. jula (FENA) - Obilježavanje 27. godišnjice Bitke za Poljine upriličeno je danas na lokalitetu Sjenička kosa u organizaciji Jedinstvene organizacije boraca - Unija veterana općine Vogošća. 

Obilježavanju su prisustvovali predstavnici boračkih udruženja i Općine Vogošća, učesnici bitke, porodice šehida i poginulih boraca, kao i predstavnici političkih stranaka.

Tom prilikom otkrivena je Spomen ploča šehidima specijalne jedinice "Bosna 4" Mostar.

Ratni komandant te jedinice Mušan Kovač se tom prilikom obratio prisutnima. Specijalna jedinica "Bosna 4" učestvovala je u borbama čiji je cilj bio deblokada Sarajeva u pravcu Vogošće i Ilijaša 1995. godine.

Na obilježavanju Bitke za Poljine govorio je i učesnik bitke i predsjednik Jedinstvene organizacije boraca - Unija veterana općine Vogošća Salem Numanović.

Prilikom obilježavanja pomenut je značaj Sjeničke kose za odbranu cijelog Sarajeva. Tokom ove bitke poginuo je značajan broj boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Tada su svoje živote u borbi za BiH dali Teufik Šošić, Hakija Čavčić, Semedin Etemović, Mirsad Omerović, Mersal Plakalo, Rašid Bešlija i Ibrahim Brkanić. Deset dana ranije, 20. jula, u akciji pripadnika 3. i 4. čete na Poljinama nestala su tri saborca Ilijas Trnka, Senad Rokša i Muhamed Jamaković. Oni su, nešto kasnije, na zvjerski način ubijeni od agresora.

Prije nego što su delegacije položile cvijeće na spomen obilježju Sjenička kosa, Zahir ef. Kahriman proučio je Jasin, saopćeno je iz Općine Vogošća.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Općina Vogošća podržala projekt "Stazom sjećanja"

Obilježena godišnjica Bitke za Poljine

Bez problema protekli izbori u Općini Vogošća, na biračkim mjestima nisu zabilježene nepravilnosti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo