Bosna i Hercegovina     | 31.07.2019. 13:24 |

Wigemark: Usvajanjem novog zakona urediti rad VSTV-a

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 31. jula (FENA) - Bosna i Hercegovina bi trebalo da provede u djelo preporuke iz Mišljenja Evropske komisije, s ciljem napretka na evropskom putu, rekao je danas u Banjoj Luci šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Lars-Gunnar Wigemark.

Jedna od preporuka iz tog mišljenja odnosi se, kazao je, na transparetni izborni proces, te brojna pitanja u vezi s vladavinom prava, među kojima je i usvajanje novog zakona kojim će se urediti rad Visokog sudskog i tužilčkog vijeća (VSTV), ali i generalno stanja u bh. pravosuđu.

Uoči interaktivnog događaja o temi "Vaše mišljenje o Mišljenju?" Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji, Wigemark je dodao da će biti riječi o korupciji, preglomaznoj i neefikasnoj javnoj upravi, kao i drugim preporukama iz Mišljenja, koje predstavljaju smjernice, koje mogu pomoći BiH u transformaciji kako bi postala članica EU.

Na putu BiH ka članstvu u EU važno je i, dodao je, provođenje mehanizma koordinacije i izrada programa usklađivanja s pravnim naslijeđem Unije.  

Meliha Gekić-Lerić, predsjednica Udruženja za saradnju i razvoj SARA i menadžerica CODE projekta u „Intera“ Tehnološkom parku i Sanja Hajdukov, privatna poduzetnica i vlasnica edukativnog centra „Erazmo“, pokušale su povezati preporuke Mišljenja sa poboljšanjem obrazovnih procesa.

Gekić-Lerić je rekla da je potrebno unaprijediti studentsku praksu koja će mlade bolje pozicionirati i planski pripremiti za tržište rada i prva radna iskustva.

Smatra da će bolja praksa u obrazovanju donijeti kvalitetniju radnu snagu na tržištu i bolje poslovno okruženje.

I Sanja Hajdukov je ukazala na važnost cjeloživotno obrazovanje i kontinuirano učenje.

Kroz interaktivnu formu razgovora predstavljeni su najbitniji detalji iz Mišljenja, te je razgovarano o tome šta čeka BiH na evropskom putu.

Bilo je riječi o promjenama koje slijede i kako će one uticati na živote građana.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Šest sindikalnih organizacija danas izlazi na ulice Banje Luke, traže veće plate

Salkić: Trenutna situacija zahtijeva konsolidaciju probosanskih snaga

Kuća ljudskih prava u Banjoj Luci: Usvojene izmjene još jedan korak ka autokratiji i diktaturi

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana