Bosna i Hercegovina     | 31.07.2019. 15:08 |

Vlada nije podržala amandmane na Prijedlog Zakona o radu Brčko distrikta BiH

FENA Saopćenje

BRČKO, 31. srpnja (FENA) - Vlada Brčko distrikta BiH na sjednici u srijedu nije podržala amandman Kluba poslanika Socijaldemokratske partije (SDP) na prijedlog Zakona o radu Brčko distrikta BiH kao ni amandman Kluba poslanika Partije demokratskog progresa (PDP).

 Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić kazao je da će bez obzira na ishod glasanja amandmani ići pred poslanike u Skupštinu Brčko distrikta BiH koji će se u konačnici izjasniti o ovome.

 "Prijedlog amandmana SDP-a nije dobio suglasnost Vlade u kojem je, uz ostalo, bilo predloženo da nadležna organizacijska jedinica za rad i radne odnose bude Odjel za poljoprivredu. Također, ni na prijedlog amandmana PDP-a Vlada nije uspjela da postigne suglasnost. To znači da će, bez obzira na ishod glasanja o jednom i o drugom amandmanu, ti amandmani svakako ići pred zastupnike u Skupštinu koji će se u konačnici izjasniti", kazao je Milić.

 On smatra kako je upravo usvajanje Zakona o radu u drugom čitanju u Skupštini vrijeme kada bi trebalo i donijeti određeni zaključak u kojem pravcu ići kada je u pitanju određivanje nadležne organizacijske jedinice.

 Dodao je da je potrebno Zakon o vladi i Zakon o javnoj upravi reformirati na način da se utvrdi koje su to nove djelatnosti koje bi trebalo uobličiti kroz Vladu i javnu upravu.

 "Nisu tu u pitanju samo rad i radni odnosi, postoji i niz drugih djelatnosti, postoje različite vrste ideja o tome da bi pojedine odjele trebalo spojiti u jedan odjel koji bi se recimo bavilo kapitalnim projektima i slično", ustvrdio je Milić.

 Vlada Brčko distrikta BiH započela je i svoju 64. redovitu sjednicu na kojoj je usvojila Prijedlog odluke o davanju suglasnosti Odjelu za komunalne poslove za privremeno upravljanje nekretninama koje su određene kao lokacije za izgradnju grobalja - mezarja na području Brčko distrikta BiH.

 Predstojnik Odjela za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH Zoran Bulatović kazao je kako je u odluci predloženo da će nadležni odjel u suradnji sa vjerskom zajednicama upravljati tim lokacijama.

 "Odjel je postupio po odluci Skupštine Brčko distrikta BiH iz 2012. godine i proveo kompletnu proceduru i predložilo danas Vladi na usvajanje koju smo usvojili i ona nakon ovoga ide u daljnju skupštinsku proceduru", naglasio je Bulatović.

 Po njegovim riječima, na zahtjev Islamske zajednice u Brčkom dodijeljene su lokacije na području MZ Brod koja je površine oko 80.000 četvornih metara i lokacija postojećeg mezarja kod Pete osnove škole koja je površine oko 8.000 četvornih metara i tu se radi o proširenju.

 Na zahtjev Srpske pravoslavne crkve dodijeljene su dvije lokacije. Jedna se nalazi na Kobiliću u MZ Brezik površine oko 30.000 četvornih metara i lokacija Potočari površine oko 150.000 četvornih metara.

 "Nadamo se da ćemo na ovaj način na duže razdoblje riješiti tu problematiku s tim što nam ostaje obveza da, ako isti zahtjev uputi Katolička Crkva, imamo obavezu da lokacije na teritoriji Ulović i Dubrave u skladu sa njihovim potrebama isto provedemo proceduru", kazao je Bulatović.

 Vlada je na sjednici jednoglasno usvojila i Prijedlog zaključka u vezi sa primjenom Pravilnika o načinu i uvjetima za ostvarivanje prava na poticaj u poljoprivrednoj proizvodnji u 2019. godini.

 Nastavak 64. redovite sjednice bit će održan u petak, 2. kolovoza.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Priopćenje za javnost HNS-a BiH

Sjednica Predsjedništva HNS-a BiH u petak u Mostaru

Šečibović: Planirano izdvajanje više sredstava za Prokoško jezero (VIDEO)

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu