Bosna i Hercegovina     | 01.08.2019. 11:16 |

Vijeće nacionalnih manjina BiH - Njegovati sjećanje na romske žrtve holokausta

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. augusta (FENA) - Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve holokausta u Drugom svjetskom ratu obilježava se u znak sjećanja na 2. august 1944. godine, kada je u koncentracijskom logoru Auschwitz samo za jednu noć ubijeno 2.897 Roma.

Ovaj dan, kojeg je, na inicijativu brojnih romskih udruženja, ustanovilo Vijeće Europe, prigoda je da se s dužnim poštovanjem i počašću prisjetimo svih 500.000 Roma svirepo ubijenih u koncentracijskim logorima i na druge načine tokom Drugog svjetskog rata, kao i svih drugih žrtava holokausta tokom najmračnijeg razdoblja ljudske povjesti, saopćeno je iz Vijeća nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine.

Vijeće nacionalnih manjina BiH poziva sve građane da se na ovaj Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve holokausta pridruže predstavnicima romskih udruženja iz Bosne i Hercegovine, koji će 2. augusta posjetiti Spomen - područje Donja Gradina i odati počast desetinama tisuća Roma i Romkinja ubijenih u sustavu koncentracijskog logora Jasenovac.

Njegovanje kulture sjećanja i počasti za romske žrtve holokausta naša je dužnost i obveza kako se takvo zlo i takvi zločini nikome i nikada više ne bi dogodili, navodi se u saoćenju.

Vijeće nacionalnih manjina BiH, zajedno sa svim drugim nadležnim institucijama vlasti na svim razinama, kao i sa međunarodnim organizacijama, intenzivno je uključeno i nastavit će da radi na zaštiti prava, sprečavanju bilo kakvih oblika diskriminacije i na poboljšanju uvjeta života predstavnika romske i svih drugih nacionalnih manjina u BiH, navodi se u saopćenju za javnost Vijeća nacionalnih manjina BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Vijeće nacionalnih manjina BiH na obilježavanju Svjetskog dana romskog jezika u Kaknju

U BiH nije došlo do značajnijih promjena kad je riječ o položaju nacionalnih manjina

U Ministarstvu civilnih poslova BiH razgovarano o poboljšanju statusa nacionalnih manjina

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo