Regija     | 01.08.2019. 12:13 |

Plenković: Žao mi je zbog pretjeranih reakcija iz BiH

FENA Cvita Kusić

ZAGREB, 1. kolovoza (FENA) - Hrvatski premijer Andrej Plenković izrazio je žaljenje na, kako je rekao, pretjerane reakcije iz BiH na krivo prenesene izjave hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u izraelskom tisku.

 "Naša politika općenito prema Bosni i Hercegovini je da razvijamo dobrosusjedske odnose i partnersku suradnju", rekao je Plenković na sjednici Vlade i dodao kako mu je žao što su krivo prenesene vijesti tijekom posjeta predsjednice Izraelu te da je došlo do pretjeranih reakcija iz BiH.

 Svim dužnosnicima u Bosni i Hercegovini uputio je poruku da su Hrvatska i BiH vezane jedna na drugu, da su prijateljske zemlje koje se međusobno poštuju te da BiH nema većeg zagovornika, prijatelja i saveznika od Hrvatske u bilo kojoj međunarodnoj instituciji, a posebice u europskim institucijama.

 "Važno je da budemo pažljivi u komunikaciji, međusobno se uvažavamo i rješavamo otvorena pitanja", dodao je Plenković i ustvrdio da Pelješki most nije otvoreno pitanje s BiH, već strateški projekt za povezivanje Hrvatske koji će pomoći i ljudima u BiH koji žive na području Neuma.

 Naglasio je kako hrvatska Vlada želi da Hrvati budu ravnopravan i konstitutivan narod u BiH, da budu adekvatno zastupljeni u institucijama i tijelima vlasti na legitiman način. "BiH je naša susjedna i bliska zemlja i zato mi je žao da su ovakve žestoke reakcije krenule bez provjere", zaključio je premijer i pružio potporu hrvatskoj predsjednici, prenosi Hina.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Dačić: Kosovo će u svibnju biti primljeno u Vijeće Europe?

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo