Ekonomija     | 01.08.2019. 13:49 |

Nova banka – Dobit u prvom polugodištu porasla na sedam miliona KM

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. augusta (FENA) - U prvoj polovini 2019. godine Nova banka a.d. Banja Luka sačuvala je i dodatno osnažila poziciju vodeće banke u Republici Srpskoj i jednu od vodećih pozicija u Bosni i Hercegovini. 

Banka je ostvarila neto dobit  od sedam miliona KM, što je  13 posto više u odnosu na isti period prethodne godine. Aktiva banke također bilježi rast od tri posto i sada iznosi 2.033 miliona KM. Krediti i depoziti bilježe rast od po tri posto, a stopa regulatornog kapitala Nove banke na datum 30. juni 2019. godine iznosi 15 posto.

Predsjednik Uprave Nove banke Srđan Kondić smatra da ovakvi rezultati pokazuju da je ojačano povjerenje građana i korporativnih klijenata u Novu banku, kao lidera na bankarskom tržištu Republike Srpske i jedne od najvećih banaka u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Nove banke.

- Svi ključni pokazatelji koji su ostvareni su iznad plana i veći su nego prošle godine u istom periodu. Dobre rezultate smo postigli trudom i predanim zalaganjem naših zaposlenih,  inteziviranjem tržišnog prisustva, kao i racionalizacijom troškova poslovanja. Ovaj poslovni rezultat pokazuje da Nova banka posjeduje veliki potencijal za dalji rast, kako na bankarskom tržištu Republike Srpske, tako i na bankarskom tržištu Bosne i Hercegovine. Istovremeno, rezultati Banci daju motiv, ali i nameće obavezu da i u narednom periodu odgovorno posluje,  te dodatno unaprijedi svoje usluge prema klijentima - istakao je Kondić.

Banka u narednom periodu, kako saopćavaju iz te finansijske institucije, planira dodatno povećati dostupnost svojih proizvoda i usluga klijentima, putem otvaranja novih poslovnica kao i putem razvoja digitalnih kanala distribucije, prvenstveno nove savremene mobilne aplikacije te novih multifunkcionalnih bankomata, na kojima će klijenti moći na lakši i jeftiniji način da obavljaju svoje transakcije, bez čekanja u redovima.

Nova banka ove godine obilježava 20 godina postojanja i rada. Banka svoje poslovanje obavlja putem 64 poslovnice i zapošljava 704 radnika.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Nova banka i 'Lanaco' donose rješenja iz oblasti mašinskog učenja

Obilježeno 20 godina Nove banke Banja Luka

Nova banka a.d. Banja Luka dobitnik priznanja Zlatni BAM

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo