Stranačke aktivnosti     | 01.08.2019. 17:15 |

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

FENA Saopćenje

Nezavisni blok: Diplomatski, teritorijalni i institucionalni nasrtaji Hrvatske na BiH moraju prestati

 

Republika Hrvatska vodi diplomatsku kampanju protiv Bosne i Hercegovine u zvaničnim istupima i ponašanju njenih najviših dužnosnika i to cjelokupna bh., regionalna i svjetska javnost može potvrditi svaki dan. Očigledno je i svima je jasno da dužnosnici R Hrvatske povlače poteze kojima omalovažavaju našu zemlju i njene institucije i pri tome dovode u pitanje mnoge vrijednosti koje predstavljaju temeljno biće države Bosne i Hercegovine. Skoro svaki posljednji gest i skoro svaka izgovorena reakcija zvaničnika iz Hrvatske sadrži nedopustivu količinu omalovažavanja svega onoga što nosi predznak „bosanskohercegovački“, počev od Ustava Bosne i Hercegovine kao temeljnog i najvišeg pravnog akta pa do situacija na granici sa Bosnom i Hercegovinom, direktnog ugrožavanja ljudi koji žive u pograničnom dijelu gdje Hrvatska ne odbacuje mogućnost stacioniranja odlagališta nuklearnog radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora, do posljednjih primjera neovlaštenog ulaska policije R Hrvatske na teritoriju BiH i nasilnog deportovanja migranata iz ove susjedne države u Bosnu i Hercegovinu.

Na slučajeve nasilnog deportiranja migranata na teritorij Bosne i Hercegovine još u maju ove godine ukazao je kantonalni zastupnik Nezavisnog bloka u Skupštini USK Nisvet Jusić, skrenuvši pažnju i zatraživši zaštitu digniteta države Bosne i Hercegovine od strane njenih najviših institucija i sistema. Činjenice govore da u tom procesu nasilne deportacije migranata, Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske kao ministarstvo jedne zemlje članice EU, krši niz međunarodnih konvencija i pravnih akata. Sva ova ponašanja iz Hrvatske mogla bi se nazvati diplomatskom i institucionalnom agresijom na Bosnu i Hercegovinu kojoj na putu ka Evropskoj uniji, aktuelna vlast u Hrvatskoj u ovom momentu samo odmaže. Uz ovo je neophodno pomenuti i sve prisutnije podupiranje navika ali i retrogradnih pojava sa fašističkim korijenima koji u stavovima i pristupu zvaničnih politika i komunikaciji, direktno reflektiraju destabilizirajuće odluke i retoriku pojedinih političkih predstavnika Hrvata u BiH kao jednog od tri konstitutivna naroda.

Pozivamo institucije BiH na odlučnu akciju u pravcu zaštite interesa države, ali i vlasti u Republici Hrvatskoj na dogovore i međusobno uvažavanje, kako bismo zajedno učinili dobre stvari za naše države, narode i građane.

Press služba

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Nezavisni blok

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'