Svijet     | 02.08.2019. 13:46 |

Nakon objave primirja u Siriji danas nije bilo zračnih udara

FENA Internet

DAMASK, 2. augusta (FENA) - Sirijski i ruski vojni avioni u petak nisu izveli zračne udare na sjeverozapadu pobunjenika, nakon što je objavljeno primirje, objavio je u petak Sirijski opservatorij za ljudska prava, nakon tri mjeseca nasilja u kojem su poginule stotine ljudi, a značajnog napretka na terenu još nema.

Iako su rakete u petak ujutro padale i na teritorij koji drže snage sirijske vlade i na teritorij koji drže pobunjenici, organizacija za monitoring ističe da je nasilje znatno slabije.

"Jučer je, već rano ujutro bilo zračnih napada", rekao je direktor opservatorija Rami Abdulrahman.

Više od 400 civila poginulo je u eskalaciji nasilja u zadnja tri mjeseca, a više od 440.000 je raseljeno, objavio je UN-ov Ured za koordinaciju humanitarnih poslova. 

Sirijski državni mediji objavili su da će prekid vatre biti na snazi od četvrtka navečer pod uslovom da militanti poštuju dogovor Rusije i Turske od prošle godine o uspostavi demilitarizirane tampon zone, prenosi Reuters.

Još nema službenih komentara pobunjenika u tom području, u kojem dominiraju džihadističke frakcije, ali u kojem djeluju i opozicione grupe  koje podržava Turska. Opozicija koju podržava Turska sudjeluje u pregovorima o Siriji, čiji je domaćin Kazahstan.

Zvaničnik kazahstanskog ministarstva vanjskih poslova rekao je da je većina opozicionih delegacija na razgovorima pristala na primirje, javila je ruska novinska agencija RIA.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Najviši sirijski vojni zvaničnik na suđenju u Švedskoj pod optužbama za ratne zločine

Iran najavljuje odlučan odgovor nakon izraelskog napada na konzulat u Damasku

Šest mrtvih u izraelskom napadu na iranski konzulat u Damasku

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta