Bosna i Hercegovina     | 03.08.2019. 11:25 |

Udruga povratnika Srba traži javnu raspravu o trasi koridora Vc južno od Mostara

FENA Saopćenje

MOSTAR, 3. kolovoza (FENA) - Udruga povratnika Srba iz Mostara poziva predstavnike JP Autoceste FBiH da organiziraju javnu raspravu na temu trase koridora Vc južno od Mostara.

 "Iako iz Autocesta FBiH tvrde da na dionici Mostar Jug - tunel Kvanj nema nezadovoljstva i da su već uradili na desetine rješenja, stanje na terenu je sasvim suprotno, te se veći broj mještana, mahom povratnika, protivi nasilnoj eksproprijaciji zemljišta i uništavanju njihovih kuća i prirodnih bogatstava Bosne i Hercegovine", navode u Udruzi.

 Pritom ističu kako Autoceste FBiH, svjesno izbjegavajući svaki kontakt sa stanovništvom južnih dijelova Mostara, prave teške povrede procedura i uporno odbijaju dati odgovore na pitanja koja im se postavljaju.

 "Tako su izbjegli dati odgovor prof. Ahmedu Džuburu, zastupniku u Parlamentu FBiH na poslaničko pitanje o poštivanju procedura i održavanju javne rasprave prije donošenja odluke o trasi koridora Vc južno od Mostara", navodi se u priopćenju.

 Vujadin Berberović iz Udruge povratnika Srba ističe kako se javna rasprava mora održati te kako javnost mora biti uključena u donošenje ovako važnih odluka prema važećim zakonima FBiH.

 "Neodržavanje javne rasprave je teška povreda procedura, bez koje međunarodni financijeri neće dati potrebna sredstva za izgradnju ovog dijela autoputa", kaže Berberović.

 Udruga navodi da, prema preporukama struke, najpovoljnija trasa ide preko obronaka Podveležja, gdje nema nikakvih konflikata u prostoru, odnosno nema otkupa privatnog zemljišta niti rušenja povratničkih kuća i vinograda.

 "Pozivamo Autoceste FBiH da bez odlaganja organiziraju javnu raspravu na temu trase koridora Vc južno od Mostara, jer su to po zakonu dužni uraditi, a bez toga izlaze iz pravnog okvira i dublje ulaze u nastavak ilegalnog procesa, što će imati velike pravne posljedice i veliki gubitak za Autoceste FBiH u konačnici", navodi se u priopćenju.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

U subotu otvaranje panoramskog kotača u Mostaru

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Obavijest za građane Splitske ulice u Mostaru

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo