Bosna i Hercegovina     | 05.08.2019. 11:47 |

ZZO FBiH - Rebalansom povećan budžet za skoro 50 miliona KM

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 5. augusta (FENA) - Nakon Predstavničkog i Dom naroda Parlamenta Federacije BiH je na posljednjoj sjednici podržao rebalans Financijskog plana Federalnog zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja za 2019. godinu.

Protekle 2018. godine budžet Zavoda je iznosio 158.806.000 KM, a u 2019. godini iznosi 207.327.893 KM - potvrdila je Feni direktorica Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH Vlatka Martinović. 

Kaže da je povećanje sredstava najviše usmjereno na program dječje kardiokirurgije, kardiologije i kardiokirurgije, za što je izdvojeno više od 10 miliona KM, kako bi se omogućio nesmetan rad kliničkim centrima i smanjile liste čekanja kod odraslih pacijenata.

Dodaje da se zbog nemogućnosti liječenja najsloženijih srčanih mana kod djece u Federaciji BiH najviše novaca izdvaja za njihovo liječenje u inozemstvu.

- Samo kad se klinike u FBiH izjasne da ne mogu izvršiti operativni zahvat kod složenih srčanih mana kod djece, nakon odluke komisije, djeca se izmještaju u specijalizirane inozemne klinike. Često je riječ o hitnim slučajevima, koje izmjestimo u toku jednog dana, uz dobijanje svih dozvola za slijetanje inostranih sanitetskih zrakoplova u našu zemlju - kazala je Martinović.

Po njenim riječima, također su povećana sredstva za liječenje oboljelih od Chromove bolesti, ulceroznog kolitisa, hepatitisa B i C, a najveće povećanje je kod lijekova za liječenje multiple skleroze.

Martinović napominje da je evidentan porast sredstava za lijekove za liječenje MS. Tako je u 2018. godini izdvojeno 1.800.000 KM, a u 2019. godina 7.000.000 KM, što iznosi povećanje  od 289 posto - navodi direktorica Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH.

Kaže da će se usvajanjem rebalansa financijskog plana ZZOiR FBiH omogućiti i uvođenje novih suvremenih lijekova za liječenje oboljena iz vertikalnog programa. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

U Federaciji BiH više od 24.000 prometnih nesreća u 2023. godini

U FBiH lani prijavljen nestanak 277 osoba, još uvijek se traga za njih 57

Ministrica Pozder: Turizam je naša ekonomska prilika i moramo je zgrabiti

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!