Ekonomija     | 05.08.2019. 12:57 |

Tomić: Pojedini poslodavci u RS ne žele sindikat u svojim firmama

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 5.augusta (FENA) - Predsjednik Sindikata poljoprivrede i prehrambene industrije Republike Srpske (RS) Aleksandar Tomić upozorio je danas na težak položaj radnika u tom sektoru, jer su mnoge kompanije propale ili se nalaze u teškom stanju, dok je uvoznički lobi favorizovan.

Broj radnika je, kaže, u padu, za 160.000 zaposlenih u realnom sektoru i prosječna plaća je “misaona imenica”, a cijena rada u poljoprivrednom i prehrambenom sektoru stagnira 11 godina.

-Veoma je zabrinjavajuće stanje i upitno je da li će proraditi 'Žitopromet' Bijeljina, nekada najveća kompanija u RS iz ovog sektora, dok HPK Draksenić ima ozbiljne poteškoće u proizvodnji– pojasnio je Tomić na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju BiH i EU je, dodaje, "dao nemjerljiv doprinos pogoršanju stanja u poljoprivredi i prehrambenoj industriji”.

U RS se, navodi Tomić, uvoze robe sa svih strana, na koje odlaze stotine miliona KM građana tog bh. entiteta.

Optužio je i pojedine poslodavce, od kojih su neki i u rukovodstvu Unije udruženja poslodavaca u RS, da u svojim firmama ne dozvoljavaju sindikalno organizovanje, iako oni pregovaraju s sindikalcima i Vladom RS-a, kao predstavnici trećeg socijalnog partnera u tom bh. entitetu.

Problem je nedostatak općeg i posebnog kolektivnog ugovora, te to što Unija udruženja poslodavaca RS smatra kolektivne ugovore "recidivima prošlosti", dok se favorizuju pravilnici o radu, akti koje oni donose.

Tomić je podsjetio da je za 2. septembar najavljen sastanak predstavnika 10 granskih sindikata i poslodavaca, kako bi se dogovorila dinamika kolektivnog pregovaranja.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Sindikat predložio inicijativu za izmjene koeficijenata za plaće državnih službenika i namještenika

U Republici Srpskoj u februaru 31,6 hiljada turista, 1,2 posto manje u odnosu na februar 2023.

Njemački željeznički operater pogođen štrajkom pristao na 35-satnu radnu sedmicu

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana