Kultura     | 07.08.2019. 09:05 |

Gazdić: Spomenički kompleks 'Tunel spasa' bilježi stalni rast broja posjetilaca

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 7. augusta (FENA) - Spomenički kompleks Tunela D-B, jedini izlaz za stanovnike opkoljenog Sarajeva tokom agresije i veza sa slobodnom teritorijem, ove godine bilježi porast broja posjetilaca za više od deset posto u odnosu na isti period prošle godine, kazao je za Fenu glasnogovornik Javne ustanove Fond Memorijala Kantona Sarajevo Irfan Gazdić.

Ističe da je Tunel u 2018. godini posjetilo oko 130.000 ljudi, da je zanimljiv svim tursitima te da ne postoji država na svijetu iz koje nisu imali posjetu.

U zavisnosti od dijela godine i životnih navika stanovnika tih zemalja, Gazdić kaže da ih u toku ljeta najčešće posjećuju turisti sa Bliskog istoka, ali i Evropljani, Rusi, Amerikanci, kao i gosti iz regije.

- Najčešće postavljaju pitanja o načinu kopanja tunela, jer ne mogu da shvate da se nešto takvo  moglo desiti na evropskom tlu poslije 'naučenih' lekcija nakon Drugog svjetskog rata - naglasio je Gazdić te dodao da turisti često i pitaju kako je međunarodna zajednica mogla dozvoliti da u srcu Evrope, glavni grad jedne međunarodno priznate države, biva pod tako brutalnom opsadom kakvu historija ratovanja ne pamti i zašto je svijet tako glasno 'šutio' o sudbini Sarajeva i BiH od 1992. do 1995. godine.

Podsjetio je da je Spomenički kompleks Tunel D-B nastao kao muzej Tunel spasa porodice Kolar, koja je najzaslužnija da se taj spomenik kulture sjećanja sačuva.

Stalnu muzejsku postavku čine inicijalnih 25 metara tunela, kratak video materijal koji obuhvata segmente opsade Sarajeva i gradnje tunela, muzejski prostor u kojem su smješteni eksponati kao što su alati kojima je građen tunel, zatim rukom crtani nacrti arhitekata na osnovu kojih je pravljena tunelska cijev i još mnogo toga.

Međutim, Gazdić ističe da zbog velikog broja turista koji ih posjete, postavljaju i privremene izložbe iz vlastite produkcije koje tretiraju određene segmente sarajevske opsade, ali i gostujuće izložbe čiji je dijapazon djelovanja determiniran periodom ‘92-‘95.

Kao primjer naveo je vrlo posjećenu izložbu Muzeja zločina protiv čovječnosti i genocida 1992.-1995. koja je održana od 11. do 20. jula.

- Izložbom smo ciljano željeli markirati dva vrlo značajna datuma, 11. juli - Dan sjećanja na genocid u Srebrenici i 20. juli - Dan sjećanja na žrtve genocida u Prijedoru. Izložili smo lične stvari koje su pronađene na rutama kojima su se kretale osobe kasnije pronađene u masovnim grobnicama  - pojasnio je.

Gazić je naglasio da će uskoro u funkciju pustili dodatnih 100 metara tunela za posjetioce, iako je to bilo planirano za 31. juli, jer im je sigurnost i kvaliteta izvedenih radova na prvom mjestu.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

'Tunel spasa' obišlo više od 160.000 posjetitelja

"Tunel spasa" nezaobilazna destinacija za posjetioce iz svih dijelova svijeta

Od početka 2022. zabilježeno više od 70.000 posjeta Tunelu spasa

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo