Svijet     | 06.08.2019. 08:47 |

Požarima u Sibiru zahvaćeno 4,3 miliona hektara

FENA Internet

MOSKVA, 6. augusta (FENA) - Nastavljaju da gore  šume u požarima koji već danima bjesne Sibirom uprkos svim naporima.

Ruski ogranak Greenpeace, objavio je da gori površina veća od 4,3 miliona hektara.

Područje požara u Irkutskoj regiji povećalo se u posljednja 24 sata na preko 650.000 hektara, saopćilo je u utorak regionalni odjel ruskog Ministarstva za vanredne situacije.

"Od ranog jutra 6. augusta u regiji Irkutsk na području od 650.400 hektara registrirane su 132 požara. Petnaest požara lokalizirano je na površini od 13.500 hektara. U odnosu na prethodni dan zabilježeno je sedam novih požara, a teritorij pod plamenom proširio se za 37.370 hektara ", izvijestio je odjel.

Služba za zaštitu  šuma, rusko ministarstvo za vanredne situacije i ministarstvo obrane uključeni su u akciju gašenja  požara.

U posljednja 24 sata  avioni su na požarišta izbacili preko 600 tona vode. U gašenju vatrene stihije sudjeluju dva aviona Be-200, jedan avion  Il-76 i šest helikoptera, prenosi  TASS.

Rusko Ministarstva odbrane danas je saopćilo da su vojni avion Il-76 i helikopteri Mi-8 uspjeli da ugase vatru na teritoriji od preko 100.000 hektara u regionima Krasnojarska i Irkutska.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je izdao naređenje da se i ruska vojska angažira u gašenju požara, a u pet regija proglašeno je  vanredno stanje.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

U Čileu dvodnevna žalost zbog 112 poginulih u najtežim požarima u historiji zemlje

U požarima u centralnom Čileu 112 poginulih

U požarima u Širokom i Posušju izgorjela veća površina raslinja, gorjelo i kod svadbenog salona

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo