Svijet     | 06.08.2019. 10:38 |

Rouhani: Rat s Iranom 'majka je svih ratova'

FENA Internet

TEHERAN, 6. augusta (FENA) - Rat s Iranom majka je svih ratova, izjavio je u utorak iranski predsjednik Hassan Rouhani u govoru uživo emitiranom na državnoj televiziji, ponovo upozoravajući da plovidba kroz strateški vodotok Hormuški moreuz ne bi mogla biti sigurna.

Napetosti su visoke između Irana i Zapada od prošle godine kada su se Sjedinjene Države povukle iz međunarodnog sporazuma kojim su ukinuti neki aspekti iranskog nuklearnog programa u zamjenu za ublažavanje sankcija Islamskoj Republici.

- Mir s Iranom majka je svakog mira, rat s Iranom majka je svih ratova - izjavio je Rouhani u govoru u ministarstvu vanjskih poslova tokom koga je također pohvalio šefa iranske diplomatije Mohammada Javada Zarifa nakon što su mu Sjedinjene Države uvele sankcije 31. jula.

Ukoliko Sjedinjene Države žele pregovore s Iranom tada mu moraju ukinuti sve sankcije, naglašava Rouhani, dodajući da Iranu mora biti omogućeno da izvozi naftu.

Pojačavajući strahovanja od bliskoistočnog rata s globalnim posljedicama, iranska Revolucionarna garda zaplijenila je britanski tanker Stena Impero u blizini Hormuškog moreuza u julu zbog navodnog kršenja morske granice, dvije sedmice nakon što su britanske snage zaplijenile iranski naftni tanker u blizini Gibraltara pod optužbama da je prekršio sankcije protiv Sirije. 

- Moreuz za moreuz. Ne može biti da je Hormuški moreuz slobodan za vas a da Gibraltarski moreuz nije slobodan za nas - kazao je Rouhani.

Približno petina svjetske trgovine naftom prolazi kroz strateški Hormuški moreuz, prenosi Reuters.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Ambasada Rusije u BiH - Pozivamo strane u BiH da pokažu mudrost, strpljenje, kompromisni pristup

Ambasada Rusije u BiH - Christian Schmidt nije legitiman visoki predstavnik u BiH

General Sirski:Borbe na ukrajinskom istočnom frontu 'značajno pogoršane'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo