Svijet     | 06.08.2019. 12:11 |

Trump zamrznuo sva sredstva venecuelanske vlade u Sjedinjenim Državama

FENA Internet

WASHINGTON, 6. augusta  (FENA) -  Američki predsjednik Donald Trump zamrznuo je sva venecuelanska sredstva u Sjedinjenim Držvama u ponedjeljak, naglo eskalirajući ekonomski i diplomatski pritisak u kampanji koja ima za cilj uklanjanje s vlasti socijalističkog predsjednika Nicolasa Madura.

Izvršno naređenje koje je potpisao Trump ide značajno ispred sankcija uvedenih u posljednjim mjesecima protiv venecuelanske državne naftne kompanije PDVSA i finansijskog sektora te zemlje, kao i mjera protiv desetaka venecuelanskih zvaničnika i entiteta.

Trumpova akcija, najoštrija dosadašnja protiv Madura, ne samo da zabranjuje američkim kompanijama ekonomsku saradnju s venecuelanskom vladom, nego također izgleda da će otvoriti vrata za uvođenje eventualnih sankcija protiv stranih firmi ili pojedinaca koji joj (vladi) pomažu.

Ruske i kineske kompanije među onima su koji još imaju značajnu poslovnu saradnju s tom južnoameričkom članicom OPEC-a.

- Sva imovina i interesi u vlasništvu vlade Venecuele koji se nalaze u Sjedinjenim Državama blokirani su i ne mogu biti prebacivani, isplaćivani, izvezeni, povučeni ili na druge načine realizirani   - navodi se u izvršnom naređenju koje je objavila Bijela kuća, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Netanyahu: Borit ću se protiv bilo kakvih američkih sankcija vojnim bataljonima

Sankcije Evropske unije protiv izraelskih ekstremista

Poljski predsjednik Duda tvrdi da se sastao s Trumpom tokom boravka u New Yorku

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta