Bosna i Hercegovina     | 06.08.2019. 13:06 |

NS: Bh. blok će u PSBiH biti dosljedna opozicija budućoj vlasti

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. augusta (FENA) - Jučerašnji dogovor o formiranju Vijeća ministara kojeg su postigli SDA, SNSD i HDZ i oprečna tumačenja tog dogovora koja su uslijedila su novi dokaz kako lidere ovih stranaka ne zanima ništa osim proste podjele moći i kako su u tom procesu spremni pogaziti sve ono što su obećavali, na čemu su zasnivali svoj politički kapital i zbog čega su na račun svojih političkih protivnika iznosili optužbe koje su graničile s pozivima na linč, navodi se u saopćenju Naše stranke.

Deset mjeseci nakon opštih izbora, ističu, dobili smo dokument nazvan „Principi za formiranje vlasti na nivou Bosne i Hercegovine“ kojim su de facto pogaženi svi principi koji su se isticali kao ključni za proces pristupanja Bosne i Hercegovine i Evropskoj uniji i NATO-u. Mišljenja su da dio sporazuma koji govori o integraciji u NATO, koji je mjesecima naglašavan kao ključni uslov za formiranje vlasti, sveden na nejasnu formulaciju koja otvara vrata vojnoj neutralnosti BiH.

-Javnost treba da zna šta su konkretno dogovorili oko NATO puta, osim što ju je Izetbegović već počeo pripremati na to da će taj integracijski proces biti značajno usporen u ovom mandatu. Na kakvo usporavanje je pristao? Da li će prije formiranja Vijeća ministara biti poslan ANP? Kako je preko noći i pod čijim pritiskom ulazak u NATO postao nebitan, a ulazak u EU postao prioritet? Također, formulacija da će se presude evropskih i domaćih sudova implementirati u skladu s Ustavom i zakonima jasno ukazuje da će HDZ dobiti monopol na predstavljanje Hrvata u BiH i da presuda Sejdić-Finci neće biti implementirana jer njena implementacija traži suštinske promjene a ne primjenu dejtonske legislative - ukazuju iz ove stranke na brojne nejasnoće oko potpisanih "principa".

Lideri SDA, HDZ, SNSD se nisu bavili životnim problemima građana, kako tvrde, ali jesu dogovorili da što prije otjeraju OHR iz Bosne i Hercegovine. Sa kojom namjerom i planom, duguju nam odgovor.

- Potpuna marginalizacija drugih političkih subjekata uključenih u proces formiranja vlasti na državnom nivou potvrđuje ispravnost odluke Bh. bloka (SDP BiH i Naše stranke) da ne učestvuju u tom igrokazu zaštite državnih interesa, tim prije jer su dogovoreni principi u vezi pristupanja NATO-u, izmjena izbornog zakona i primjena presuda u direktnom konfliktu ne samo sa stavovima Bh. bloka, nego i s preporukama Evropske komisije. Primjer toga je dio sporazuma koji govori o „legitimnom predstavljanju“ iako Mišljenje Evropske komisije jasno odbacuje jačanje modela vlasti na etničkim osnovama - navodi se u saopćenju.

Dodaju da će Bh. blok u Parlamentarnoj skupštini BiH biti dosljedna opozicija ovako formiranoj vlasti i njenom djelovanju na štetu građana koje može donijeti samo nove političke krize, nastavak zaostajanja u euroatlantskim integracijama i nova porezna opterećenja. Podržat će svaku odluku koja bude u interesu Bosne i Hercegovine i njenih građana ali ističu kako odluke koje ne budu nedvosmisleno i jasno išle u pravcu približavanja NATO-a i ispunjavanju uvjeta za članstvo u Evropskoj uniji neće nikad dobiti podršku NS.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo