Bosna i Hercegovina     | 06.08.2019. 15:44 |

BiH dobila poboljšani Informacioni sistem za migracije (VIDEO)

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 6. augusta (FENA) - Unaprjeđeni Informacioni sistem za migracije (ISM) omogućit će efikasno upravljanje podacima o azilu, boravišnim dozvolama, registracijama, vizama i graničnim prelazima te evidentiranje i praćenje ulaska i boravka stranaca u BiH, istaknuto je na prezentaciji rezultata projekta "Podrška efikasnom upravljanju migracijama i granicom u BiH" danas u Sarajevu.

Pomoćnik ministra sigurnosti BiH Samir Rizvo pojasnio je da će bh. službe za provođenje zakona od danas biti u mogućnosti da na eifikasan način prikupljaju, razmjenjuju, analiziraju i statistički obrađuju sve podatke vezane za tu oblast.

- Također, u sklopu ovog dvogodišnjeg projekta izrađen je dizajn i tehnička specifikacija za sistem videonadzora svih međunarodnih graničnih prijelaza u BiH i za biometrijski modul za informacioni sistem za migracije - istakao je Rizvo.

Osim toga, uspostavljen je softverski dio sistema elektronske evidencije događaja na granici s upravljanjem poslovnim procesima i elektronskom evidencijom dosijea sektora. Taj sistem omogućuje veću efikasnost rada organizacionih jedinica Granične policije BiH i brz i jednostavan protok, pretragu i arhiviranje podataka i dokumenata.

Sven Gracin iz Švicarskog državnog sekretarijata za migracije naveo je da su tokom realizacije projekta sarađivali s predstavnicima bh. vlasti u svim oblastima upravljanja migracijama, te da im je zadovoljstvo da vide rezultate projekta.  

Projekt je podržao Švicarski državni sekretarijat za migracije, a realiziralo Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegvine uz podršku Centra za istraživanje politike suprotstavljanja kriminalitetu. 

Pogledajte http://fena.ba/video/3250/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1L5aq683swtgUW74EW3nzgvKfdqo70GI0?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Kipar apeluje na odlučnu akciju EU u zaustavljanju dolaska sirijskih izbjeglica preko Libana

Španska obalna straža spasila 124 migranta kod Kanarskih otoka

Više od 4.600 tražitelja azila stiglo u Britaniju u ovoj godini, novi problem za Sunaka

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'