Svijet

Turski i američki dužnosnici nastavili razgovore o sigurnoj zoni u Siriji

Internet

ANKARA, 7. augusta (FENA) - U Ankari je u srijedu nastavljen sastanak između turskih i američkih vojnih dužnosnika kako bi se razgovaralo o uspostavljanju sigurne zone na sjeveru Sirije, izjavio je turski ministar odbrane.

Razgovori koji su započeli 5. augusta o uspostavi sigurne zone u Siriji nastavljeni su sa američkom vojnom delegacijom, rekao je Hulusi Akar novinarima u turskoj prijestolnici u srijedu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Očekuje se da će sastanak biti završeni u narednim satima, rekao je Akar.

"Izdvojili smo sva pitanja sigurnosti Turske i razmijenili mišljenja sa našim sugovornicima", dodao je.

Naglasio je da se Turska nada da će djelovati zajedno sa svojim američkim saveznikom, ponovivši da će Ankara, ako se ne nađe zajedničko stajalište s Washingtonom, sama stvoriti sigurnu zonu u Siriji.

Turska očekuje stvaranje sigurne zone (32 kilometra) na sjeveru Sirije i naglašava da želi da teroristička grupe YPG / PYD budu eliminirane iz te regije.

YPG/PYD je sirijski ogranak terorističke grupe PKK koja je tokom perioda dužeg od 30 godina usmrtila oko 40.000 ljudi u Turskoj, uključujući maloljetnike, žene i stare.

Sadržaj dostupan isključivo pretplatnicima FENA servisa. Za više informacija o načinu i uslovima korištenja servisa kontaktirajte marketing@fena.gov.ba.