Bosna i Hercegovina     | 07.08.2019. 14:57 |

Konferencija o upravljanju otpadom u FBiH u okviru sajma 'ZEPS'

FENA Saopćenje

ZENICA, 7. augusta (FENA) - Konferencija "Upravljanje otpadom u FBiH - mogućnosti i izazovi" bit će održana u sklopu 26. generalnog "BH Sajma ZEPS", koji će biti održan od 1. do 5. oktobra ove godine. 

Fokus konferencije će biti usmjeren na ekonomski aspekt upravljanja otpadom, jer je opće prihvaćen stav da sistem upravljanja otpadom nije održiv bez "kružne ekonomije" u kojoj su javni i privatni sektor nosioci, a tržište krajnji regulator cjelokupnog procesa upravljanja.

Osnovni cilj konferencije je da ukaže, da je osim donošenja i primjene odgovarajućih propisa nužna i sistemska finansijska podrška privrednim društvima koja se bave preradom otpada.

Drugi cilj je ukazati na važnost usvajanja i primjene EU direktiva o oblasti upravljanja otpadom, saopćili su organizatori.

Konferencija će osigurati forum sastavljen od stručnjaka, predstavnika privrednih društava čija je osnovna djelatnost zbrinjavanje otpada i predstavnika državnih institucija sa svih nivoa, a u cilju  razmjene informacija i najboljih raspoloživih tehnologija, kao i praktičnih spoznaja o trenutnoj situaciji u FBiH u oblasti upravljanja otpadom.

U radu konferencije će učestvovati i nevladine organizacije / organizacije civilnog društva, koje će prestaviti svoje rezultate istraživanja o stanju kolektivne svijesti građana o selektivnom prikupljanju i odlaganju otpada.

Pokrovitelj konferencije je Federalno ministarstvo okoliša i turizma. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Javna rasprava o Studiji uticaja na životnu sredinu za izgradnju Centra za upravljanje otpadom Brčko distrikta.

Podrška Grada Zenice obnovi i ovogodišnjoj organizaciji 26. sajma ZEPS

Zenički privredni sajam - ZEPS 2024 od 1. do 5. oktobra

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'