Svijet     | 07.08.2019. 16:31 |

Ruski tužilac oduzeo dijete od roditelja zbog učešća na protestu

FENA Internet

MOSKVA, 7. augusta (FENA) - Moskovski ombudsman za prava djece i druge javne ličnosti reagovali su sa zgražanjem na potez ruskog državnog tužioca da oduzme jednogodišnjeg dječaka od njegovih roditelja jer su ga navodno odveli na neovlašteni protest.

Tužioci tvrde da su Dmitri i Olga Prokazov ugrozili dječaka vodeći ga na protestni skup 27. jula koji je rastjerala policija i da su ga predali drugom čovjeku koji je sada tražen pod optužbama da je organizirao masovne nemire.

Tužba protiv roditelja uslijedila je nakon policijskog gušenja mitinga na kojem se protestovalo  protiv isključenja opozicijskih kandidata iz septembarskih izbora za gradsko Vijeće moskve. Policija je uhapsila više od 1.400 ljudi tokom protesta 22. jula i još 1.001 osobu tokom drugih demonstracija u subotu, sudeći po nezavisnoj nadzornoj grupi.

Ombudsman za prava djece Jevgenij Bunmovič žestoko je kritikovao akciju državnog tužioca, osuđujući, kako ju je nazvao, "političku ucjenu korištenjem djece". Kazao je da je uputio pusmo tužiocu u Moskvi u kome traži od njega da povuče optužbe.

Članovi vijeća za ljudska prava također su kritikovali akciju tužioca, koja je uslijedila nakon niza  krivičnih progona pokrenutih nakon protesta u kojima se osporava vladavina Kremlja. 

Većina uhapšenih oslobođeni su u roku od nekoliko sati, alii su neki od njih zadržani u pritvoru i suočavaju se s optužbama koje povlače kazne zatvora.

Govoreći za nezavisnu Dožd TV u uorak navečer, Dmitri Prokazov negirao je da  su on i supruga učestvovali u protestima i kazao je da su oni jednostavno šetali centrom Moskve. Dodao je da oni nisu znali  za proteste i da nisu željeli da učestvuju u protestima jer su šetali s djetetom. 

Prokazov je insistirao da oni nisu učinli ništa pogrešno dopuštajući prijatelju da nosi djete. Vlasti sada traže tog čovjeka pod optužbama da je podsticao na nemire, a istražitelji tvrde da je on koristio djete kao štit kako bi se probio kroz policijske kordone.

Prokazov je to negirao, rekavši da nisu bili ni blizu policijskih kordona i da dijete nikada nije bilo u opasnosti.

- Nikada nismo osjećali nikakvu opasnost. Nikada nisam učinio ništa pogrešno - kazao je. 

Dodao je da su se on i supruga preplašili kada su im policajci pokucali na vrata neposredno prije ponoći, pretražujući nakon toga njihov stan i tretirajući ih kao opasne kriminalce.

- Bili smo šokirani. To je bilo kao da neko čudovište želi da nam otme dijete. To je barbarski - kazao je  Prokazov, prenosi Associated Press.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Kremlj - Rusija nije uključena u bilo kakve razgovore o mirovnim inicijativama u Ukrajini

Rusija tvrdi da su napadači na koncertnu dvoranu kod Moskve povezani s 'ukrajinskim nacionalistima'

Ruski vojni avion srušio se u more kod Krima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo