Bosna i Hercegovina     | 08.08.2019. 10:15 |

Općina Stari Grad finansira izgradnju prve javna podzemne garaže u Sarajevu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. augusta (FENA) - Općina Stari Grad finansira izgradnju prve javne podzemne garaže u Sarajevu koja će se nalaziti prekoputa Vijećnice, a njena izgradnja počela je u martu.

Trenutno se izvode radovi gradnje objekta koji uključuju hidroizolaciju, jedan od najvažnijih koraka u izgradnji imajući u vidu blizinu rijeke Miljacke, kao i velike količine podzemnih voda na ovom prostoru.

Iz tog razloga, za hidroizolaciju buduće podzemne garaže koriste se najkvalitetniji materijali, a koliko se ozbiljno pristupilo ovim radovima govori i podatak da njihovo izvođenje prate i inžinjeri kompanije SIKA koji su stigli iz Švicarske – saopćeno je iz Općine Stari Grad.

Garaža će imati dvije podzemne etaže sa 155 parking mjesta, uključujući i najmoderniji elektro punjač za vozila koji će građani koristiti bez naknade. Imat će i multifunkcionalni popločani trg čija će površina iznositi skoro 3.000 m2, a ulaz i izlaz iz podzemne garaže bit će na semaforu kod Novog mosta Vijećnica.

- Prema informacijama s terena, inžinjeri iz Švicarske zadovoljni su dosad izvedenim hidroizolacionim radovima, te su konstatovali da se izvode prema protokolu koji je propisao proizvođač materijala. Kako tvrdi izvođač radova, firma Džekos d.o.o. iz Sarajeva, ključno je da hidroizolacija bude dovoljno udaljena od armature i da nema vode u toku postavljanja hidroizolacije, a i ti uslovi su ispunjeni – navodi se u saopćenju.

- Hidroizolacija jame radit će se u tri faze, a uporedo s tim vršit će se betoniranje kontra ploče i početak radova na samoj konstrukciji objekta garaže - kazala je Amela Kulaglić-Herco, voditeljica projekta u ime Općine Stari Grad.

Izgradnja podzemne garaže počela je 25. marta. Podzemna garaža u najužoj jezgri pomoći će rješavanju problema nedostatka parking prostora, ali njen značaj prevazilazi te okvire.

Multifunkcionalni trg omogućit će održavanje različitih manifestacija tokom čitave godine, pružat će najbolji dosad pogled na simbol grada - Vijećnicu, ali i dati na značaju Šeher-ćehajinoj ćupriji.

Postojeći trotoar uz Miljacku će biti proširen, pa će se dio od Šeher-ćehaijine ćuprije pretvoriti u šetalište.

Vrijednost ove investicije je više od šest miliona KM, a Općina Stari Grad je finansira kreditnim sredstvima Saudijskog fonda za razvoj – saopćeno je iz Općine Stari Grad Sarajevo.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

MUP KS - Sektor za građanska stanja, ponovo u zgradi Općine Stari Grad Sarajevo

Delegacija Općine Stari Grad Sarajevo u posjeti ministrima Vlade Srbije i Općini Stari Grad Beograd

Sarajevska Općina Stari Grad ponudila obnovu Doma Oružanih snaga BiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'