Svijet     | 08.08.2019. 11:33 |

Sirijski Kurdi oprezno pozdravili tursko-američki sporazum

FENA Internet

QAMISHLI, 8. augusta (FENA) - Vodeći zvaničnik sirijskih Kurda u četvrtak je oprezno pozdravio američko-turski sporazum o uspostavi zajedničkog operativnog centra za sjever Sirije, ali je dodao da su detalji sporazuma ostali nejasni. 

- Taj sporazum mogao bi označiti početak novog pristupa, ali nam je potrebno još detalja - izjavio je Aldar Khalil za AFP.

- Procijenit ćemo sporazum na osnovu detalja i činjenica, ne naslovnica - kazao je.

Turski i američki zvaničnici usuglasili su se oko uspostave zajedničkog operativnog centra koji bi nadzirao upravljanje nad sigurnom zonom i ublažio bi napetosti između Ankare i kurdskih snaga u Siriji koje uživaju američku podršku.

Nikakvi detalji o površini ili o prirodi zone nisu objavljeni, ali izgleda da je sporazum omogućio izvjesno olakšanje nakon što je Turska zaprijetila trenutnim napadom na jedinice Kurdske narodne zaštite (YPG), koje kontroliraju velike površine u sjevernoj Siriji.

YPG su ključni američki saveznik u borbi protiv radikalne grupe Islamska država.

Ankara ih, međutim, smatra "terorističkim" ogrankom snaga Radničke partije Kurdistana (PKK), koje predvode krvavu pobunu u Turskoj u proteklih 35 godina. 

Dok se borbe protiv Islamske države privode kraju u sjeveroistočnoj Siriji, perspektiva mogućeg američkog povlačenja pojačala je kurdska strahovanja od turskog napada kojim Ankara već dugo vremena prijeti.

Turski mediji u posljednjim su sedmicama u više navrata prikazivali snimke vojnih konvoja kako se kreću prema pograničnoj regiji, prevozeći opremu i borbene jedinice.

Khalil je kazao da turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan "još insistira na eliminaciji našeg prisustva" uprkos sporazumu postignutom sa SAD-om.

Turska je već izvela prekogranične napade na položaje YPG u 2018., osvajajući većinsku kurdsku enklvu Afrin uz podršku savezničkih pobunjeničkih snaga, prenosi AFP.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

OMS Zenica - Nasilje nema opravdanja, posebno važna spremnost da svi zajedno radimo na prevenciji

Isak Dodiku: Više se ljudi sa mnom dnevno slika nego što dođe na tvoj politički skup u Banjoj Luci

Hota-Muminović: Razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a štrajk nezakonit

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu