Bosna i Hercegovina     | 08.08.2019. 13:20 |

U Sarajevu uklonjeno šatorsko naselje demobilisanih boraca

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. augusta (FENA) - Približno dvije godine demobilisani borci su proveli u "Kampu heroja" u Sarajevu tražeći svoja prava, no nakon što je usvojen Zakon o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica, borci su na sastanku odlučili zatvoriti to šatorsko naselje.

Odluka je donesena nakon što su ispoštovani ranije dogovoreni zahtjevi demobilisanih boraca sa ministrom za pitanja boraca u Vladi FBiH Salkom Bukvarevićem. Istog dana kada je Zakon objavljen u Službenim novinama primjerci Zakona su dostavljeni borcima u Kampu nakon čega je donesena odluka da se vrate svojim kućama.

Iz resornog ministarstva podsjećaju da je u izradi Zakona o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih saboraca učestvovalo 10 predstavnika boraca, od čega dva iz Kampa. Zakon su jednoglasno usaglasili predstavnici svih političkih partija u Predstavničkom domu PFBiH, predstavnici Vlade FBiH i predstavnici boraca. Za tu namjenu Vlada FBiH je obezbijedila dodatnih 50 miliona KM na godišnjem nivou.

Borci iz Kampa su ispoštovali svoje obećanje, a to je da će rasformirati šatorsko naselje nakon što zakon bude objavljen u Službenim novinama Federacije BiH. U tome su zatražili i pomoć od ministra Bukvarevića kako bi bezbjedno uklonili šatorsko naselje koje je podignuto u Alipašinoj ulici. Za tu namjenu angažirano je i vozilo koje je uklonilo postavljene objekte u Kampu.

Zakon o pravima demobilisanih branilaca i članova njihovih porodica je nakon skoro 10 godina stupio na snagu 8. augusta i od danas branioci mogu predavati zahtjeve u općinske službe boračko-invalidske zaštite kako bi ostvarili prava definirana Zakonom.

Među brojnim pravima, predviđena je egzistencijalna naknada a uslov je da branilac ima 57 i više godina, da je najmanje godinu na evidenciji nezaposlenih, i da ima mjesečna primanja manja od 170 KM. Obuhvaćeni su i RVI od 20 do 50 posto koji nemaju drugih primanja i oni koji imaju eventualno neka socijalna davanja, saopćeno je iz Ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata FBiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Donji dom španskog parlamenta usvojio sporni zakon o amnestiji za katalonsle separatiste

Grčka usvojila zakon o stranim univerzitetima, spriječeni protesti studenata

Predstavnički dom Parlamenta FBiH - Parlamentarni odbor podržao izmjene Zakona o kontroli cijena

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo