Bosna i Hercegovina     | 08.08.2019. 13:56 |

Cvijanović: Licemjerno je da SDS nešto komentira, jer traže da ostanu u vlasti

FENA Dušica Stanojević

BOSANSKA GRADIŠKA, 8.augusta (FENA) - Predsjednica Republike Srpske i potpredsjednica Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Željka Cvijanović optužila je predstavnike Srpske demokratske stranke (SDS) da su, iako su izborni gubitnici, tražili saradnike u Sarajevu kako bi ostali u vlasti.

-I dalje traže i pokušavaju da naprave razne kombinatorike i s SDA, SDP-om, DF-om i drugima, iako nemaju kredibilitet za to, jer su izgubili izbore i za veći procenat nego ranije - rekla je Cvijanović.

Istakla je da je jasno da izborni pobjednici treba da formiraju vlast te da je licemjerno od SDS-a da komentraiše dogovor o formiranju Vijeća ministara, koji su postigli lideri SNSD-a Milorad Dodik, HDZ-a BiH Dragan Čović i SDA Bakir Izetbegović.

Napomenula je da je u Principima za formiranje vlasti na nivou BiH apostrofiran i princip kordinacije, uvažavanje stavova svih nivoa vlasti, što znači i RS, po svakom pitanju, uključujući i NATO.

-Ukoliko se sve implementira, važan korak treba da bude nastavak reformske agende, što znači set različitih mjera, ekonomsko-finansijskog karaktera, kako bi osigurali kretanje dalje, jer smo i na osnovu pretgodne agende ipak zabilježili određene pomake, veći rast, smanjenje nezaposlenosti i drugo - rekla je Cvijanović novinarima u Bosanskoj Gradišci.

Istakla je da u setu Principa za formiranje vlasti na nivou BiH nema obaveza koje je neko preuzeo, a da su protiv ranije utvrđenih stavova institucija RS-a.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana