Svijet     | 08.08.2019. 15:48 |

Cavusoglu: Nećemo dopustiti odgodu provedbe sporazuma o sigurnoj zoni u Siriji

FENA Internet

ANKARA, 8. augusta (FENA) - Turska neće dopustiti da napori o uspostavi sigurne zone sa Sjedinjenim Državama u sjeveroistočnoj Siriji budu odgođeni na isti način kao i njihov sporazum o kontroli nad sirijskim gradom Manbijom, izjavio je u četvrtak ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

Sporazum o mapi puta za Manbij između dvije NATO saveznice u prošloj godini pozivao je na povlačenje kurdske milicije YPG iz grada. Ankara smatra YPG terorističkom organizacijom.

Turska i Sjedinjene Države usuglasile su se u srijedu da uspostave zajednički operativni centar u Turskoj koji bi koordinirao i upravljao planiranom sigurnom zonom u sjeveroistočnoj Siriji, u potezu koji bi umanjio šanse za trenutnu tursku vojnu akciju.

- Nećemo dopustiti da ti napori (na sigurnoj zoni) dožive istu sudbinu kao i mapa puta za Manbij - izjavio je Cavusoglu na konferenciji za novinare u Ankari.

Kazao je da su on i američki državni sekretar Mike Pompeo sačinili mapu puta u junu prošle godine, i da je ona morala biti provedena u roku od 90 dana.

- Sjedinjene Države odgodile su, međutim, to uz brojna opravdanja kazao je šef turske diplomatije. 

Ankara je u više navrata izražavala nezadovoljstvo sporim napretkom oko Manbija. U proteklom mjesecu zvaničnici su također izražavali nestrpljenje razgovorima sa Sjedinjenim Držvama po pitanju sigurne zone koju je predložio američki predsjednik Donald Trump u prošloj godini.

U srijedu su Washington i Ankara objavili da su se usuglasili oko uspostave operativnog centra za sigurnu zonu, ali su pružili tek šture detalje. Objava je uslijedila nakon tri dana razgovora između vojnih delegacija i višemjesečnog sporenja oko toga koliko daleko bi zona trebala biti produžena u Siriji i ko bi trebao komandovati snagama akoje patroliraju njom, prenosi Reuters.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Najviši sirijski vojni zvaničnik na suđenju u Švedskoj pod optužbama za ratne zločine

Turska - Nakon nesreće spašeno 98 osoba zarobljenih u kabinama žičare u Antaliji

Turska ograničava izvoz određenih proizvoda u Izrael zbog napada na Gazu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'