Bosna i Hercegovina

Ambasade Indonezija i Malezije obilježile godišnjicu osnivanja ASEAN-a (VIDEO)

Tekst: Alma Zukanović, Foto FENA/Harun Muminović

SARAJEVO, 8. augusta (FENA) - Ambasade Indonezije i Malezije u Bosni i Hercegovini danas su u Sarajevu obilježile 52. godišnjicu osnivanja ASEAN-a, Saveza država jugoistočne Azije.

ASEAN je međunarodna organizacija osnovana 1967. u Bangkoku zbog razvoja ekonomskih, društvenih i kulturnih odnosa s ciljem očuvanja mira i stabilnosti na području jugoistočne Azije.

Ambasadorica Indonezije Amelia Achmad Yani kazala je da ASEAN predstavlja ideje mira i stabilnosti kao temelj za ekonomski rast u tom regionu.

- U deset zemalja članica ASEAN-a živi oko 600 miliona ljudi i geografski, mi smo države - otoci - pojasnila je.

Ambasadorica Yani je naglasila da su tokom ranije održanih samita ASEAN-a, čelnici predstavili nove direktive poznate kao 'ASEAN perspektive'. Te perspektive, dodala je, zasniva se na miru, jačanju kulture dijaloga i saradnji.  

Ambasador Malezije u BiH Zakri Jaafar istakao je značaj obilježavanja godišnjice osnivanja tog saveza te podsjetio da je ta grupa zemalja u Jugoistočnoj Aziji prije stupanja u Savez bila podložna sukobima i nemirima.

- Nakon osnivanja ASEAN-a nije dolazilo do sukoba koji su obilježavali raniji period - kazao je ambasador te dodao da će godišnjicu osnivanja ASEAN-a danas proslaviti u porodičnoj atmosferi, jer od svih članica, u BiH postoje samo ambasade Malezije i Indonezije.  

Također je naglasio da zemlje članice trenutno rade na kreiranju ciljeva tog saveza '2012-2025', te izrazio nadu da će istupiti kao jedna zajednica koja dijeli iste ideje i vrijednosti.

Proslavi godišnjice ASEAN-a prisustvovali su brojni gosti, među kojima su predstavnici ambasada Japana, Kine i Pakistana u BiH. 

Države osnivačice ASEAN-a su: Indonezija, Malezija, Singapur, Tajland i Filipini. Pristupili su joj i Brunej (1984), Vijetnam (1995), Laos i Mijanmar (1997) te Kambodža (1999).

Pogledajte VIDEO

Preuzmite VIDEO

(FENA) L.A.