Magazin     | 09.08.2019. 07:55 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 9. kolovoza (FENA) - 

- 480. pr.n.e. Perzijanci pod vodstvom kralja Kserksa pobijedili u trodnevnoj bici kod Termopila vojsku spartanskog kralja Leonide. I pored te pobjede, Kserks nije uspio pokoriti Grke, nego se, pored još nekih manjih uspjeha, morao povuči iz Grčke. 

- 378. U bici kod Hadrijanopolja, u kojoj su Goti teško porazili Rimljane, poginuo je istočnorimski car Valent Flavije, rođen 338. u današnjim Vinkovcima.

- 1842. SAD i Velika Britanija potpisale sporazum kojim je određena granica između SAD-a i Kanade od Mainea do Velikih jezera.

- 1942. Tijekom kampanje 'Napustite Indiju' Sveindijskog kongresa, britanske vlasti su u Bombaju uhitile indijskog narodnog vođu Mahatmu Gandhija i još 50 njegovih sljedbenika. Gandhi je u zatvoru 21 dan štrajkao glađu, a pušten je 1944. pod pritiskom javnosti.

- 1945. Amerikanci su, na kraju Drugog svjetskog rata, bacili drugu atomsku bombu koja je razrušila više od polovice japanskog grada Nagasaki. Poginulo je 73.000 ljudi, a tisuće su umrle tijekom narednih godina od posljedica radijacije. Japan je kapitulirao 15. kolovoza, čime je rat okončan.

- 1945. Na trećem zasjedanju u Beogradu Antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ) proglašeno je za privremenu Narodnu skupštinu Demokratske Federativne Jugoslavije.

- 1954. Kao odgovor na prijetnje SSSR-a i istočnog bloka Jugoslaviji, Grčka, Turska i Jugoslavija zaključile su na Bledu (Slovenija) Balkanski savez o političkoj suradnji i uzajamnoj pomoći na rok od 20 godina.

- 1962. Umro Herman Hesse, njemački pisac, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1946. godine. Pisao je o suvremenom životu i otporu konvencionalnim društvenim normama, što ga je šezdesetih godina predstavljalo idolom omladine na Zapadu.

- 1965. Bivša britanska kolonija Singapur postala je neovisna država u okviru Commonwealtha nakon otcjepljenja od Malezije.

- 1969. Glumica Sharon Tate, žena filmskog reditelja Romana Polanskog, i još četiri osobe brutalno su ubijene u njezinoj kući na Beverly Hillsu.

- 1974. Potpredsjednik SAD-a Gerald Ford postao je predsjednik, nakon što je Richard Nixon, zbog umiješanosti u aferu Watergate, podnio ostavku.

- 1975. Umro Dmitrij Šostakovič, ruski skladatelj, jedan od velikana sovjetske i svjetske glazbe 20. stoljeća.

- 1999. Predsjednik Rusije Boris Jeljcin ukazom smijenio predsjednika vlade Sergeja Stepašina, kojeg je nepuna tri mjeseca ranije postavio na to mjesto i za novog šefa ruske vlade imenovao Vladimira Putina.

- 2000. U katastrofalnim poplavama u Indiji, Nepalu, Butanu i Bangladešu život je izgubilo 300 ljudi, a milijuni su ostali bez domova.

- 2004. Terry Nichols osuđen u Americi na 161 doživotnu robiju bez prava na pomilovanje i skraćenje kazne, zbog postavljanja bombe u zgradi državnih organa u Oklahoma Cityju 1995. godine, kada je poginulo 168 osoba.

- 2008. Umro Mahmoud Darwish, najpriznatiji palestinski pjesnik čija je poezija prevođena na više od 20 jezika. Opisivao je borbu svog naroda, kritizirajući pritom i Izrael i palestinsko rukovodstvo, kao i neslogu Palestinaca.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo