Kultura     | 08.08.2019. 20:00 |

U Vijećnici otvorena izložba 'Alhemija savremenog nakita'

FENA Vanja Tolj

SARAJEVO, 8. augusta (FENA) - Izložba "Alhemija savremenog nakita" otvorena je večeras u sarajevskoj Vijećnici.

Riječ je o izložbi dizajnerice iz Sarajeva Ene Mulavdić i slikara i skulptora, Iranca Ebrahima Mohammadiana Elirda, osnivača svjetski poznatog brenda savremenog nakita "ELIRD". Ena i Ebrahim su članovi Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera Bosne i Hercegovine i britanske Asocijacije za savremeni nakit.

Predsjednica Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH Amila Smajović kazala je da posjetioci izložbe mogu vidjeti drugačiji pristupu  izradi nakita koji predstavlja različite oblike životnih dualizama. 

- Ovaj nakit je sinteza vrhunskog dizajna, kreativnosti i nevjerovatne tehničke vještine. Ako pažljivo pogledate vidjet ćete da se radi o tehnikama slikarstva na metalu, a zanimljivo je da ovaj nakit posjeduje priču koja objedinjuje, kako autori sami kažu, životne dualizme, odnosno priče o životu i smrti, ljubavi i mržnji, svjetlosti i tami - izjavila je Smajović. 

Izložbu je otvorila profesorica Ognjenka Finci, koja je podsjetila da je studio "ELIRD" osnovan 2016. godine u Istanbulu, gdje su se autori i upoznali, pod tadašnjim nazivom "Jewellery EM", nakon čega je nakit koji su izrađivali predstavljen na mnogobrojnim svjetskim izložbama, sajmovima savremenog nakita, te u značajnim časopisima.

Organizatori izložbe su Grad Sarajevo i Gradska vijećnica Sarajevo, a izložbu je moguće posjetiti do 22. augusta, svaki dan od 10.00 do 17.00 sati.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Izložba 'Andrej meets a flower' sutra u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo