Svijet     | 09.08.2019. 10:42 |

UN izražava zabrinutost zbog novih američkih sankcija protiv Venecuele

FENA Internet

ŽENEVA,  9. augusta (FENA) – Čelnica Vijeća UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet izrazila je zabrinutost "potencijalno teškim posljedicama" novih američkih sankcija protiv Venecuele na ljudska prava njenih građana.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa objavila je u ovoj sedmici da zamrzava sredstva vlade venecuelanskog predsjednika Nicolasa Madura i zabranjuje američkim kompanijama poslovanje s tom državom. 

- Sankcije su ekstremno široke i one ne sadržavaju dovoljne mjere da su ublaže njihove posljedice po najranjivije kategorije stanovništva - navodi  Bachelet u izjavi za javnost, prenosi dpa.

- Strahujem se da će to posebno imati dalekosežne posljedice po pravo na zdravstvenu zaštitu i hranu i zemlji u kojoj ionako postoje ozbiljne nestašice osnovnih roba - dodala je.

Obim venecuelanske ekonomije opao je za 47,6 posto između 2013 i 2018. godine, ukazala je Bachelet.

Sankcije nametnute od 2017. godine pogoršale su posljedice ekonomske krize u zemlji, dodala je.

- Dok nove sankcije dodatno ograničavaju ekonomske aktivnosti, bojim se da će firme i finansijske institucije reagovati s oprezom i potpuno će prekinuti sve transakcije s vladom Venecuele - kazala je povjerenica.

Maduro je osvojio drugi mandat na spornim izborima u prošloj godini i na čelu je države tokom njene ekonomske propasti, kada su milioni ljudi napustili zemlju bježeći pred krizom. Deseci zemalja priznali su opozicionog čelnika Juana Guaida kao prelaznog predsjednika Venecuele.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Netanyahu: Borit ću se protiv bilo kakvih američkih sankcija vojnim bataljonima

Sankcije Evropske unije protiv izraelskih ekstremista

Dvoje uhapšenih u Španiji u istrazi o pranju novca povezanog s vladom Venecuele

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta