Ekonomija     | 09.08.2019. 13:59 |

Porezna uprava FBiH - Izvršeno 116 kontrola i otkrivena 34 neprijavljena radnika

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. augusta (FENA) - Inspektori Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine izvršili su 116 kontrola tokom inspekcijskog nadzora 8. augusta u svih deset kantona u Federaciji BiH, i to na području: Ilidže, Starog Grada, Zenice, Visokog, Tešnja, Kakanja, Mostara, Čitluka,Tuzle, Srebrenika, Gračanice, Živinica, Lukavca, Banovića, Ljubuškog, Gruda, Livna, Bosanskog Grahova, Drvara, Cazina, Bihaća, Velike Kladuše, Sanskog Mosta, Viteza, Travnika, Donjeg Vakufa, Bugojna, Orašja, Odžaka, Domaljevca, Donje Mahale i Goražda. 

Prema saopćenju Porezne uprave FBiH, tom prilikom su otkrivena 34 neprijavljena radnika, 39 obveznika koji nisu evidentirali promet, devet obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i sedam objekata u kojima je djelatnost obavljana bez odobrenja nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti - zapošljavanja neprijavljenih radnika, rada bez odobrenja, nepostojanja fiskalnog uređaja i neevidentiranja prometa putem fiskalnog uređaja, zapečaćena su 22 objekata, a u 59 slučajeva sačinjeni prekršajni nalozi s ukupno izrečenim novčanim kaznama od 155.850 KM.

Porezna uprava će nastaviti kontrolu zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanje sive ekonomije u danima vikenda te bajramskih praznika.

Obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti Uprava poziva da usklade poslovanje i poštuju zakone. Ako u budućim kontrolama kod njih ponovno budu utvrđene nepravilnosti, uslijedit će zaštitna mjera zabrane obavljanja djelatnosti u periodu od šest mjeseci.

Porezna uprava zahvaljuje svim obveznicima koji uredno izvršavaju obaveze i poziva sve porezne obveznike da obaveze blagovremeno izvršavaju, dobrovoljno prijavljuju i plaćaju, da prijave svakog radnika, odnosno da posluju u skladu s poreznim i drugim važećim propisima jer je to najbolji i najsigurniji način poslovanja.

- Pozivamo porezne obveznike da svoj novac koriste za unapređenje poslovanja, investicije, razvoj, za isplatu plaća zaposlenicima, a ne da teško zarađeni novac troše na plaćanje kazni i kamata. Porezna uprava će na sve načine pomagati poreznim obveznicima koji pokazuju da žele izvršavati njihove obaveze i pokazati odlučnost za preduzimanje svih mjera prema onima koji obaveze žele izbjeći i tako ih usmjeriti na zakonito postupanje. Porezna uprava želi biti partner poreznim obveznicima i graditi transparentne odnose zasnovane na važećim zakonima - kaže se u saopćenju PUFBiH.

Pozivaju sve radnike koji rade 'nacrno' da o tome obavijeste Poreznu upravu jer će samo na taj način moći ostvariti zakonska prava na zdravstvenu zaštitu, penzijsko i invalidsko osiguranje i druga prava po osnovu radnog odnosa.

- Poštovani radnici, posebno mladi, ovo je vaša domovina i u njoj trebate ostati i biti sretni, a nikako obespravljeni, poniženi i eksploatisani. Porezna uprava poziva sve građane da saznanja o nelegalnom poslovanju, odnosno nepoštivanju poreznih zakona, prijave Poreznoj upravi. Vašim prijavama vi ste na putu dobra, pravde, istine i pomoći svojoj domovini, a ovo su najviše univerzalne vrijednosti. Budite dio univerzalnih vrijednosti i prijavite Poreznoj upravi sve one koji nelegalno posluju. Vaš odziv nije „cinkarenje“. Oni koji to nazivaju „cinkarenjem“ ne žele dobro vama, vašim susjedima i našoj domovini i oni odobravaju nezakonito bogaćenje pojedinaca. Ne dozvolite da vaša prava i sreću umanjuju oni koji vas ne prijavljuju i ne plaćaju poreze i doprinose varajući tako i vas i državu, a istovremeno uvećavajući svoje bogatstvo. Porezi i doprinosi su i vaš novac. Učinite korak i pomozite sebi. Na taj način dajete mogućnost i drugima da vam pomognu - poruka je ove uprave.

Porezna uprava poziva sve računovođe i revizore da prijave nezakonite radnje koje se odnose na izbjegavanje ili neplaćanje javnih prihoda poreznih obveznika kod kojih obavljaju aktivnosti.

Dužnost i odgovornost računovođa i revizora je da djeluju u javnom interesu i u skladu s pravilima struke, da zaštitite sebe i profesuju koju obavljaju. Porezna uprava ih poziva da budu saveznici u borbi protiv nezakonitog poslovanja.

Također naglašava da su države bez uređenog poreznog sistema na veoma niskom nivou razvoja, nestabilne, s izraženom korupcijom, ugroženim pravima i po svim kriterijima zauzimaju nepovoljna mjesta na tabelama uređenih država.

- Napravimo sinergiju i učinimo svi korak da naša domovina zauzme što bolje mjesto na tabelama uređenih država. Porezna uprava je spremna i odlučna, a jeste li vi? Svaka prijava uživat će punu diskreciju, a prijave možete dostaviti anonimno putem e-maila: sivaekonomija@fpu.gov.ba i primjedbe@fpu.gov.ba, SMS poruke na broj mobitela 061 724 610, besplatnog poziva na broj 080 020 333 i putem pošte na adresu: Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku „Nepravilnosti“ - navedeno je u saopćenju Porezne uprave FBiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

U februaru industrijska proizvodnja u FBiH porasla 6,1 posto

U Federaciji BiH inflacija u februaru 0,6 posto, na godišnjem nivou 1,1 posto

Obilježavanja Svjetskoga dana voda u Federaciji BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo