Regija     | 09.08.2019. 19:42 |

Prosvjed srbijanskog ministarstva zbog navodnog hrvatskog prisvajanja Tesle

FENA Agencije

BEOGRAD, 9. kolovoza (FENA) – Ministarstvo kulture i informiranja Srbije priopćilo je u petak da najoštrije osuđuje, kako je reklo, nedopustiv pokušaj Hrvatske da prisvoji znanstvenika i inovatora Nikolu Teslu, kojeg cjelokupna svjetska javnost prepoznaje i pamti kao Srbina koji je veliki dio života proveo u Americi.

Do sada nebrojeno puta ponovljen pokušaj prisvajanja srpskog znanstvenika i neprimjereno krivotvorenje istine neće donijeti nikakvo dobro, niti dobit Hrvatskoj koja, po službenim najavama, na Svjetskoj izložbi "Dubai Expo" 2020. planira ovog velikana predstaviti kao hrvatskog znanstvenika i inovatora, navodi se u priopćenju.

Hrvatska će se na izložbi EXPO 2020. u Dubaiju predstaviti kao zemlja inovativnih projekata, ideja izuma i velikih umova koji su postigli svjetsku prepoznatljivost među kojima je i Nikola Tesla. 

Srbijansko ministarstvo tvrdi kako u enciklopedijama, znanstvenim radovima i popularnim tekstovima na svim jezicima stoji povijesno jedino točan podatak koji Teslu stavlja u red najznačajnijih srpskih znanstvenika.

"Nikola Tesla pripada svijetu po svojim znanstvenim doprinosima i izumima, ali srpskom narodu po svom podrijetlu. Nikakvi tragikomični pokušaji krivotvorenja tu jednostavnu istinu ne mogu promijeniti", navedeno je u priopćenju srbijanskog ministarstva kulture, prenosi Hina.

Hrvatska Teslu, koji je podrijetlom Srbin iz Smiljana u Lici, smatra za hrvatskog i američkog znanstvenika i inovatora koji je najveći dio života proveo u Sjedinjenim Državama gdje je i ostvario sve svoje izume. 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Nastavljena potraga za dvogodišnjom Dankom Ilić iz Srbije

Izbori u Hrvatskoj: Na Veliki petak u ponoć istječe rok za kandidature

Srbija: Dio oporbe nije sudjelovao na konzultacijama u Skupštini

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!