Kultura     | 10.08.2019. 12:54 |

Mladi na STEM Youth Camp-u 2019 u Konjicu poručili: Budućnost pripada nama

FENA Saopćenje

KONJIC, 10. augusta (FENA) - U Konjicu je danas svečano zatvoren STEM Youth Camp 2019, petodnevni kamp koji je okupio srednjoškolce iz 29 gradova Bosne i Hercegovine.

Učesnici su bili u prilici da čuju sedam predavanja iz oblasti umjetne inteligencije, automatike, elektronike, dinamike fluida, pametnih elektrodistributivnih mreža i elektromobila, biomedicinskog inžinjeringa i onkologije te morske biologije.

Kamp već drugu godinu zaredom organizuje Asocijacija za napredak nauke i tehnologije (ANNT) uz Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država u BiH kao donatora.

ANNT okuplja brojne mlade i uspješne naučnike i stručnjake iz oblasti prirodno-matematičkih i tehničkih nauka, odnosno STEM oblasti, koji rade, djeluju i usavršavaju se na prestižnim naučno-istraživačkim institucijama i univerzitetima širom svijeta, ali i u Bosni i Hercegovini.

Jedan od ciljeva ANNT-a, jeste da naučno-istraživački rad i rad članova ANNT-a približe mladima, u ovom slučaju srednjoškolcima i time im pomognu da otkriju i potvrde svoje afinitete prema STEM oblastima.

Pored toga, cilj je bio pokazati učenicima koji su odrasli u Bosni i Hercegovini i prošli kroz obrazovni sistem, da i oni mogu biti uspješni i konkurentni na svjetskoj naučno-istraživačkoj sceni.

Predavanja tokom kampa su držali svjetski priznati i istaknuti bosanskohercegovački naučnici: akademik dr. Kemal Hanjalić, akademikinja dr. Branislava Peruničić-Draženović, dr. Samra Turajlić - onkologinja na Royal Marsden klinici u Londonu i istraživačica na Francis Crick institutu, ali i mlađi naučnici: dr. Adnan Mehonić - docent na University College London iz oblasti elektroničkih materijala i uređaja, Hamza Merzić - istraživač u Google-ovom centru za umjetnu inteligenciju Deep Mind, Adnan Bosović - doktorant na TU Graz i istraživač distributivnih elektroenergetskih objekata pri EP BiH, Andrej Gajić - ihtiopatolog i rukovodilac istraživačke grupe Shark Tales pri National Geographic.

Svako predavanje je pored stručne teme (naučno-istraživačke oblasti predavača) obuhvatilo i poučna životna iskustva predavača te ih motivisalo da prevaziđu poteškoće sa kojima se mladi ljudi i naučnici susreću.

Budući naučnici i istraživači su kroz tehničke radionice na kampu dobili i praktično iskustvo rješavajući jednostavne, ali izazovne naučno-tehničke probleme. Cilj radionica je bio učenicima približiti naučni, ali i inženjerski pristup praktičnim problemima, pomoći im da unaprijede vještine timskog rada i pružiti im nova znanja.

Obzirom da je ove godine navršeno 50 godina od slijetanja na Mjesec (misija Apollo 11, 21.07.1969.godine), prva radionica se satojala u pravljenju papirne rakete i njenom lansiranju - što dalje  i što preciznije. Učenici su prošli kroz procese iterativnog dizajna, analize i optimizacije leta. Posebne pohvale su dobili timovi “Sputnik” i “Girl power” za najveći postignuti domet, “Stemka” za najkreativniji dizajn (i prigodnu pjesmicu) i “Ferida Express” za uspješno pogađanje ANNT trenera koji su služili kao mete.

Na drugoj radionici, pod nazivom „termodinamika između nauke i inžinjerstva“, učenici su izučavali rad Diesel motora te ujedno otkrili i detalje mikroskopske stukture zraka koji nas okružuje. Osim toga, na primjeru zakona hlađenja naučili su metode linearizacije i linearne regresije za obradu eksperimentalnih podataka.

Kroz treću tehničku radionicu, učenici su se upoznali sa osnovama teorije kontrole kroz praktičnu primjenu. Naime, implementiran je PID kontroler na robotu koji je za zadatak imao pratiti crnu liniju na bijeloj podlozi. Kroz timski rad, učenici su uspješno odgovorili na izazove i zabavili se upoznajući svijet elektronike.

Članica upravnog odbora ANNT-a, M.Sc. Amina Seferagić je kroz predavanje o efektivnoj komunikaciji predstavila egzaktne principe koji mogu poslužiti u pobošljanju svih vidova komunikacije.

Vrijeme na kampu iskorišteno je i za upoznavanje, druženje, sport i rekreaciju, posjetu obližnjem muzeju te zabavne aktivnosti poput kviza i društvenih igara.

Učesnici su dobili certifikate i STEM pakete koji će ih podsjećati na momente koje su proveli na STEM omladinskom kampu, a novo iskustvo će im biti pomoći u daljem usmjeravanju i profesionalnom razvoju, saopćeno je iz Asocijacija za napredak nauke i tehnologije.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

U Trebinju održana 'Akademija izvrsnosti Most Istok Zapad u Bosni i Hercegovini'

Potpisan sporazum o finansiranju rada Studentskog parlamenta UNSA u iznosu od 30.000 KM

Grad Konjic: Učinjen korak naprijed ka energetskoj nezavisnosti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo