Bosna i Hercegovina     | 10.08.2019. 13:29 |

Bajramska čestitka Salkića: Ko zaboravi povratnike, odustao je od BiH

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 10. augusta (FENA) – Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić uputio je čestitku muslimanima u Bosni i Hercegovini i dijaspori povodom Kurban-bajrama.

- Najveći muslimanski blagdan Kurban–bajram muslimanima širom svijeta donosi mnogobrojne blagodati. Islam nas uči da od Ibrahima a.s., izvršavajući obavezu, muslimani se približavaju Uzvišenom Allahu, a istovremeno se približavaju i svojoj porodici, komšijama, prijateljima, ali i siromašnim i nemoćnim kojima dijele kurbansko meso – navodi se u čestitci Salka. 

Pozvao je Bošnjake da podijele bajramsku radost sa svojim komšijama drugih nacija.

- U blagoslovljenim bajramskim danima, zahvaljujući se Allahu na blagodatima kojima nas je obasuo, nastavimo svjedočiti privrženost islamskim vrijednostima, koje nose radost, mir i dobročinstvo. Istovremeno, u duhu naše višestoljetne tradicije u našoj domovini Bosni i Hercegovini, podijelimo bajramsku radost i bajramsku baklavu sa našim komšijama pravoslavcima, katolicima, jevrejima i svim drugim građanima naše domovine, posebno sa onima kojima je pomoć najpotrebnija – ukazao je Salkić.

Istakao je da se u praznične dane sjećamo i najmilijih koji nisu s nama.

- U dijelu naše domovine gdje predstavljam Bošnjake muslimane, i ovog Kurban – bajrama su pomiješane emocije. Radujemo se najvećem blagdanu, a za bajramskim soframa nedostaju naši najmiliji. To je naše veliko životno iskušenje. Naši bajrami će do kraja života biti obilježeni i radošću i tugom. Naše najmilije nikada nećemo zaboraviti, ali istovremeno idemo naprijed i gradimo bolju budućnost. Za dobro i bolji život naše djece i novih generacija – naglasio je.

Kazao je da se Bajram osjeti u svim dijelovima BiH te da povratnici ne smiju biti zaboravljeni.

- Zato, ne zaboravimo da danas, uprkos svim nedaćama, radost Kurban – bajrama će se osjetiti i u Fazlagića Kuli kod Gacka, u mjestu Blagaj Japra kod Bosanskog Novog, u Voljavici kod Bratunca, u Modričkom Lugu, u Janji kod Bijeljine, u Dobraku kod Srebrenice, u Diviču kod Zvornika, u Kozarcu kod Prijedora... Ne zaboravimo ove ljude. Oni su sa svojim porodicama čuvari naše vjere islama, našeg identiteta, naših običaja i naše domovine Bosne i Hercegovine. Ko zaboravi povratnike, odustao je od Bosne i Hercegovine – istakao je Salkić.

Pozvao je i da im se pomogne.

- Kupujte kurbane od povratnika i njihove domaće proizvode, pomozite djecu i njihovo obrazovanje, pomozite njihovo liječenje, a oni koji mogu, neka investiraju i zapošljavaju povratnike. Tamo gdje ima radnih mjesta, ima i života.Pozivam naše građane da u ovim blagoslovljenim danima urede naša mezarja i šehitluke, da posjete rodbinu, da obnove pokidane veze i da pomognu siromašne i nemoćne. Poštovani muslimani u Bosni i Hercegovini i u dijaspori, Neka i ovaj Kurban-bajram donese blagost u naša srca, radost u naše domove i neka nas učini odlučnim i predanim da čuvamo mir, slobodu i domovinu Bosnu i Hercegovinu. Bajram šerif mubarek olsun!- stoji u čestitci Salkića, saopćeno je iz njegovog kabineta.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Lendo uputio ramazansku čestitku reisu Kavazoviću

Komšić: Ramazanske vrijednosti su univerzalne vrijednosti koje su u srcu svakog čovjeka

Bećirović uputio čestitku u povodu 8. marta - Međunarodnog dana žena

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo