Bosna i Hercegovina     | 11.08.2019. 07:29 |

Dizdarević: Bajram podsjeća da u srcima ne smije biti ništa ispred Stvoritelja

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 11. augusta (FENA) – Centralna svečanost obilježavanja velikog muslimanskog praznika Kurban – bajrama za područje Muftiluka zeničkog održana je u Sultan Ahmedovoj – Čaršijskoj džamiji u Zenici, gdje je  jutros klanjanje bajram-namaza predvodio savjetnik reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića, Ejub ef. Dautović.

Bajramsku hutbu vjernicima je govorio novi zenički muftija Melvudin ef. Dizdarević, koji je poručio da je Bajram daleko veći i značajniji nego se može i zamisliti.

-Bajrami imaju zadaću da nas vrate Gospodaru, koji jeste naša duhovna prapostojbina - poručio je muftija Dizdarević.

On je podsjetio da je islam vjera koja naglašava kolektiv i daje mu primat nad zahtjevima pojedinca te sposobnost žrtve za vlastite ideale.

-Kada vjernik pušta krv svome kurbanu, on svome Gospodaru, kao izraz pokornosti, ne prinosi meso i krv kurbansku, već nešto daleko važnije...

Bajram nas podsjeća da u našim u srcima ništa ne smije biti ispred Stvoritelja, Allaha dž.š., koji nam je podario sve što imamo i sve što jesmo - poručio je muftija Dizdarević.

On je istakao kako vjernici, putujući na hadždž te prinošenjem žrtve-kurbana, žrtvuju svoj imetak  i ovozemaljsku komociju za ahiretska prostranstva.

Nakon bajram-namaza, u prostorijama Medžlisa IZ Zenica upriličeno je i tradicionalno bajramsko čestitanje te prigodan muzički program.

Drugi dan Bajrama na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici bit će organizirana ''Bajramska svečanost'', uz program koji će izvesti Armin Muzaferija, Eldin Huseinbegović i hfz. Aziz Alili.

Treći dan Bajrama delegacija Muftijstva i Medžlisa IZ Zenica posjetit će KPZ ZT Zenica, a bajramski prijem za predstavnike vjerskog, političkog, kulturnog i društvenog života bit će organiziran u atriju Medžlisa IZ Zenica.

Istog dana muftija zenički, sa saradnicima, posjetit će Kantonalnu bolnicu Zenica, gdje je planiran susret sa rukovodstvom ove ustanove i posjeta Odjelu hirurgije.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Dizdarević: Bajram nas podsjeća na vrijednost žrtvovanja za opće dobro

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana