Bosna i Hercegovina     | 12.08.2019. 09:56 |

Brkić: Članstvo u EU i NATO savezu štiti naše posebnosti

FENA Dejan Jazvić

SARAJEVO, 12. kolovoza (FENA) - Unutarpolitičke nesuglasice ne smiju se nametnuti kao nesaglediva prepreka u izgradnji stabilnije i prosperitetnije Bosne i Hercegovine, jer je to naša obaveza, ne samo prema ukupnoj stabilnosti jugoistoka Europe, već i cijelog europskog kontinenta, izjavio je za Fenu zamjenik ministra vanjskih poslova i predsjedatelj Povjerenstva za NATO integracijski proces BiH, Josip Brkić (HDZ BiH).

Zamjenik ministra istaknuo je kako je pridruživanje međunarodnim organizacijama od ključnog značaja za BiH, te da je taj put pridruživanja katalizator pozitivnih i nužnih reformi unutar Bosne i Hercegovine. NATO put, osim izgradnje snažnog integriteta Oružanih snaga, prilika je za sudjelovanje na svjetskoj razini u donošenju odluka, doprinos međunarodnoj vidljivosti, kao i stabilnosti te jačanju odnosa s europskim i svjetskim silama koje dijele isti sustav vrijednosti.

- Europske i euroatlantske integracije budućnost su Bosne i Hercegovine, te istaknuti prioritet mojeg djelovanja u vanjskoj politici. NATO i EU oduvijek su bile i ostaju sinonim za sigurnost, razvoj i stabilnost svih svojih članica i partnera. Kao europska država ne smijemo se odricati mogućnosti za članstvo u organizacijama koje će zaštititi naše građane, ali i stvoriti okvir za bolji život – ističe Brkić. 

On napominje kako, usprkos zastojima na integracijskom putu, NATO savez i Europska unija pružaju kontinuiranu potporu za ubrzanje članstva i otklanjanje prepreka na tom putu.

- Izaslanstvo Europske unije u BiH, upravo prepoznajući rizike zaostajanja BiH na europskom putu, pružilo je značajan doprinos i omogućilo proces u kojem su bh. politički lideri stvorili okvir za formiranje vlasti, kao i daljnji razvoj demokracije i stabilnosti, kako bismo mogli napraviti sljedeći korak na EU putu, što se podcrtava i u samom Mišljenju Europske komisije za BiH – navodi Brkić pozivajući na otvorenu politiku i pristupanje organizacijama koje pružaju platformu za mir, sigurnost, dijalog i utjecaj.

 

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

EU postigla dogovor o produženju bescarinskog režima za ukrajinske poljoprivredne proizvode

Otvorene nove prostorije Općinskog suda u Zenici, EU izdvojila dva miliona eura

Brkić: Integracija u EU i unapređenje odnosa s NATO-om prioriteti bh. vanjske politike

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo