Kultura     | 12.08.2019. 17:16 |

Mile Stojić laureat festivala Croatia rediviva

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 12. augusta (FENA) - Sarajevski pjesnik Mile Stojić laureat je ovogodišnjeg književnog festivala Croatia rediviva, koji je održan 9. i 10. augusta u Selcima na otoku Braču. Stojić je okrunjen Maslinovim vijencem (poeta oliveatus), a na pozornici je čitao pjesme "Volim popljuvane" i "Hatidžu".

Stojiću je nagradu uručio predsjednik žirija Drago Štambuk, pjesnik i diplomat, istakavši kako je ovaj vijenac simbol mira i kako ide na glavu pjesnika čiji stihovi šire snažne poruke ljubavi i pomirenja među ljudima.

Preuzimajući nagradu, Stojić je istakao kako je poezija danas lakmus humanizma.

- Selca su mjesto velikih bračkih klesara, mjesto gdje je podignut prvi spomenik Tolstoju, ali i moji su preci bili veliki klesari, isklesavši jedan od najljepših stećaka na Kočerinu, s potresnim stihovima o ratu, ljubavi i smrti - rekao je Stojić.

Komentarišući ovu nagradu za Fenu, Mile Stojić ocjenjuje da je sve nagrade do sada dobio na kopnu, a ova je morska.

- I ako kao pjesnici budemo zaboravljeni, naši stihovi ostat će ovdje urezani u bračkom kamenu - podvukao je.

Pjesnik, liječnik i diplomat Drago Štambuk 1991. u Selcima je utemeljio svehrvatsku večer poezije – Croatia rediviva. Podnaslov manifestacije je "ča – kaj – što" i glavna joj je ideja okupljanje pjesnika iz svih krajeva Hrvatske koji svoje literarno djelo stvaraju na svim trima hrvatskim jezicima: čakavštini, kajkavštini i štokavštini.

Od 1992. godine književni festival Croatia rediviva događa se prvog petka nakon blagdana mjesne zaštitnice Gospe Karmelske 16. jula.

Organizatori su KUD "Hrvatski sastanak 1888", Župski ured Selca i Društvo hrvatskih književnika iz Zagreba. Po završetku deklamiranja stihova bira se ovjenčanik maslinovim vijencem (oliveat), kojega imenuje stručni žiri sastavljen od prethodno okrunjenih pjesnika. Zahvaljujući ovoj manifestaciji u Selcima su boravili najveći hrvatski pjesnici, među kojima Dragutin Tadijanović i Vesna Parun, a Zid od poezije donosi ploču s imenom oliveata, godinom krunidbe i kraćim izborom stihova iz opusa, koje odabire ili sam pjesnik ili utemeljitelj Drago Štambuk.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Bogat opus bh. pjesnika Mile Stojića predstavljen u knjizi 'Muze i Erinije'

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta