Kultura     | 13.08.2019. 11:48 |

Svjetski priznati filmski profesionalci gosti programa Talents Sarajevo

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. augusta (FENA) - Sarajevo Film Festival i ove godine će u okviru programa Talents Sarajevo ugostiti brojne talentovane filmaše kao i mlade filmske kritičare iz regije koji će u sklopu brojnih master-classova, diskusija, panela i radionica imati priliku da se međusobno upoznaju i uče od nekih od najboljih filmskih stručnjaka i umjetnika današnjice.

„Innocence Un/Protected“, tema ovogodišnjeg izdanja Talentsa Sarajevo, referenca je na film "Nevinost bez zaštite" Dušana Makavejeva. Na taj način Talents Sarajevo odaju počast nedavno preminulom velikanu jugoslavenske i svjetske kinematografije i istinskom prijatelju Sarajevo Film Festivala.

Trinaesto izdanje Talentsa Sarajevo predavanjem o svom radu otvorit će meksički produkcijski dizajner Eugenio Caballero.

Dobitnik nagrade Oscar za rad na filmu Guillerma del Tora "Panov Labirint" u svojoj bogatoj karijeri surađivao je i s Jimom Jarmuschom, Bazom Luhrmannnom, Sebastiánom Corderom i Alfonsom Cuarónom.

U okviru potprograma „Directors Summit“, pod vodstvom Gyule Gazdaga, mladi reditelji će imati priliku susresti se i s Cristijem Puiuom, Bélom Tarrom i Aidom Begić.

Cristi Puiu jedan je od najznačajnijih autora rumunjskog novog talasa, poznat po ostvarenjima Smrt gospodina Lazarescua" i "Sieranevada". Béla Tarr kultni je mađarski filmmejker čije će sedmoipolsatno remek-djelo SÁTÁNTANGÓ u restauriranoj 4K verziji imati priliku da pogleda i publika ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala. Aida Begić uspješna je bosanskohercegovačka redateljica s tri dugometražna filma "Snijeg", "Djeca" i "Ne ostavljaj me".

To su samo neki od brojnih gostiju 13. izdanja Talentsa Sarajevo, koji će ugostiti 64-oro perspektivnih režisera, producenata, scenarista, glumaca, snimatelja, montažera i filmskih kritičara iz zemalja Jugoistočne Evrope i Južnog Kavkaza.

Osim što okuplja mlade filmaše i pruža im priliku za profesionalno usavršavanje, Talents Sarajevo upoznaje svoje učesnike s radom etabliranih filmskih stručnjaka, informiše ih o najnovijim trendovima u filmskoj industriji i predstavlja ih regionalnoj i međunarodnoj filmskoj zajednici, saopćeno je iz Direkcije Sarajevo Film Festivala.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Film 'Stric' za početak Zimskog izdanja online festivala Mreže festivala Jadranske regije

Zimsko izdanje Mreže festivala Jadranske regije od 20. do 29. januara

Od 26. oktobra u kinima u BiH 'Ekskurzija' rediteljice Une Gunjak, bh. kandidat za Oscara

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta