Bosna i Hercegovina     | 13.08.2019. 11:57 |

Muftija Dizdarević: Moramo se vratiti na "temeljne postavke" etike i morala

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 13. augusta (FENA) - Zenički muftija Mevludin ef. Dizdarević, na prijemu povodom Kurban - bajrama u atriju Medžlisa Islamske zajednice Zenica, koji je organiziran za pripadnike vjerskog, političkog i kulturnog života Zenice i Zeničko-dobojskog kantona, poručio je kako i sam prostor u kojem je organiziran prijem svjedoči o tradiciji dijaloga i uvažanja na tim prostorima. 

On podsjetio kako je Sultan Ahmedova medresa, u čijem je atriju održan bajramski prijem, najstarija i najdugovječnija obrazovna ustanova u Zenici, u kojoj se od 1721. godine uči o vjeri islamu i zemlji Bosni i Hercegovini.

- Ovdje je, 1942. godine, donesena je i „Zenička rezolucija“, kojom su bosanski Romi spašeni od genocida kojem su bili izloženi u našem susjedstvu i praktično cijeloj Evropi - napomenuo je Dizdarević.

Zato, kazao je, nema boljeg mjesta da se progovori o potrebi istinskog dijaloga, uvažavanja i moralnog preporoda u Gradu Zenici i državi BiH.

- Niko ne dvoji da živimo političku i ekonomsku krizu, u kojoj smo svi žrtve i gdje nema pobjednika. Politički dijalog o zajedničkom dobru zamijenio je javno blaćenje i uzajamno ponižavanje. Snaga političkih argumenata je zamijenjena argumentom sile - upozorio je muftija Dizdarević, koji je podvukao da se zbog toga „valja vratiti na fabričke postavke etike i morala“.

-Daleko umniji od mene su rekli da ekonomskog preporoda nema bez političkog preporoda. Da je pretpostavka političkog preporoda moralni i duhovni preporod. Stoga je etika najvažnija ljudska disciplina, s obzirom da nas upravo ona razlikuje od životinjskih zajednica, gdje caruje pravo jačeg - istakao je Dizdarević.

On je napomenuo kako moralna načela nalažu da se drugom ne čini ono što se ne bi željelo da če čini sebi te da je dobro uvijek dobro, a zlo uvijek zlo - bez obzira ko ga činio.

-Ne može biti našeg zla i tuđeg zla, našeg dobra i tuđeg dobra. Međutim, moralni preporod se neće sam dosegnuti. Za moral se valja boriti i na moralnim načelima ustrajavati - poručio je muftija Dizdarević.

U prigodnom programu sudjelovali su orkestar i solisti BZK "Preporod" Zenica, glumica Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Sabina Kulenović.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Dizdarević: Bajram nas podsjeća na vrijednost žrtvovanja za opće dobro

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana