Bosna i Hercegovina     | 14.08.2019. 12:49 |

Bera: Vlaga u zraku može izazvati tegobe kod hroničnih bolesnika

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 14. augusta (FENA) - Promjena vremenskih prilika i pad temperature uz kišu donijela je rashlađenje, ali i uzrokovala povećanje vlage u zraku.

Odgovorni ljekar smjene u Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS Tihomir Bera kaže da to može izazvati tegobe kod hroničnih plućnih i srčanih bolesnika. Preporučuje im se uzimanje redovne terapije, te izbjegavanje izlaganja fizičkim naporima.

- Tako će lakše prevazići ovaj period - kazao je prim. dr. Bera. Naglašava da je u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć KS protok pacijenata uobičajen.  

U vrijeme cvjetanja biljaka koje izazivaju alergiju zabilježene su i blaže alergijske reakcije, a kako prim dr. Bera kaže 'kiša koja pada saprat će alergene iz zraka i bit će bolje'.  

U Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS stručnu pomoć potraži 350 do 400 osoba, vikendom od 500 do 550. Šarolika je patologija, razlozi zbog kojih dolaze.  

Centralni objekt Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS je na području općine Novo Sarajevo, a punktove imaju i na području općina Novi Grad i Centar.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Stanić: Povećan priliv pacijenata sa tegobama koje se mogu dovesti u vezu sa zagađenim zrakom

Punkt Hitne pomoći Stari Grad - U hitnim slučajevima borba s vremenom najbitnija

U Zavodu za hitnu medicinsku pomoć KS nema zaraženih uposlenika

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo