Bosna i Hercegovina     | 14.08.2019. 13:25 |

Kvesić: Zaposlenicima će biti isplaćene plaće, a pacijentima pružene usluge

FENA Saopćenje

MOSTAR, 14. kolovoza (FENA) - U povodu medijskih natpisa vezanih za financijsku situaciju i iznošenja raznih podataka o poslovanju u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB)  Mostar, priopćenjem za javnost oglasio se Ured ravnatelja te bolnice u kojemu  se obavještava da će zaposlenima biti isplaćene plaće, a pacijentima kao i dosada pružene usluge.

-Obavještavamo sve svoje djelatnike, prije svega liječnike i medicinske sestre i sve ostalo osoblje, kao i naše pacijente, da SKB Mostar funkcionira te da će i dalje funkcionirati na dobrobit pacijenata i svih zaposlenika. Zaposlenima će biti isplaćene plaće, a pacijentima kao i do sada pružane usluge- stoji u priopćenju Ureda ravnatelja SKB-a dr. Ante Kvesića.

U priopćenju se potvrđuju da postoje određeni problemi, ali isti nisu samo vezani za financiranje.

SKB Mostar je, ističe se u priopćenju, velika ustanova u kojoj samo za redovite potrebe i normalno funkcioniranje treba sedam milijuna maraka za plaće i troškove mjesečno, a kao glavni problem ove bolnice vide u "nebrigi države za zdravstveni sustav općenito".

Podsjeća se da je ova bolnica prvih pola godine poslovala s gubitkom nešto višim od tri milijuna maraka, te da je jedan od razloga tolikog gubitka i kolektivni ugovor i njegova dosljedna primjena.

-S predstavnicima sindikata ćemo razgovarati i pokušati iznaći najbolja rješenja za sve te kao i do sada uz razumijevanje svih aktera procesa riješiti probleme- napominje se.

Navodi se također kako SKB Mostar nije jedina bolnica koja se svakodnevno bori s ovim problemima, ali isto tako da ih se  ne može svrstavati u isti krug financiranja sa znatno manjim bolnicama, koje nemaju velik broj pacijenata i usluga kao oni.

Za primjer, SKB Mostar pruža 82 posto bolničkih usluga u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, primajući samo 57 posto novca. Ostatak prima KB „Dr. Safet Mujić " i Opća bolnica u Konjicu.

Naglašava se činjenica kako u SKB Mostar nikada ni jedan pacijent nije vraćen jer pripada nekoj drugoj bolnici.

Podsjeća se i to da sve bolnice u ovoj županiji, entitetu, državi dobivaju pomoć s određenih razina. I kako im podaci pokazuju, u neravnomjernim iznosima, u odnosu na broj pacijenata i usluga koje obavljaju.

Ova bolnica, napominje se, nije samo hercegovačka, ona je bosanskohercegovačka, regionalna i šire zastupljena bolnica.

Slijedom toga, podsjeća se na nedavno potpisan sporazum o suradnji na temelju kojeg će u SKB Mostar dolaziti na liječenje pacijenti iz Hrvatske, iz pograničnih područja te će i njima biti pružena skrb kao i svim stanovnicima BiH.

-Vlada RH je nedavno osigurala 10 milijuna kuna za SKB Mostar i zahvalni smo na pomoći. SKB Mostar još nije dovršila izgradnju svih klinika, čekaju se bolja vremena da djeca na Pedijatriji borave u normalnijim uvjetima izgradnjom nove zgrade. Ali ponosno možemo reći, a oni koji su boravili u SKB Mostar i potvrditi, kako smo osigurali za naše pacijente najbolju opremu i timove doktora za liječenje, čemu u prilog govori svakodnevno povećanje broja pacijenata koji dolaze i vjeruju ovoj bolnici- zaključuje se u priopćenju ravnatelja mostarske bolnice. 

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Ministrica Pozder u Mostaru: Turizam iz socijalne pretvarati u razvojnu priču

Ministrica Bošnjak posjetila Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar

U Mostaru otvoren počasni konzulat Republike Rumunjske

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'