Bosna i Hercegovina     | 15.08.2019. 13:21 |

ICMP donirao opremu za DNK laboratoriju Federalnoj upravi policije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15.augusta (FENA) – Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) je donirala Federalnoj upravi policije širok spektar opreme koja će omogućiti unapređenje forenzičkih kapaciteta policije u Bosni i Hercegovini.

Rukovodilac ICMP-ovog Programa za zapadni Balkan Matthew Holliday danas je predao zamjeniku direktora Federalne uprave policije (FUP) Ensadu Kormanu, propratnu dokumentaciju za opremu koja uključuje niz preciznih pipeta, centrifuge, UV-stratalinker te osnovnu laboratorijsku opremu i namještaj.

Korman je zahvalio ICMP-u na donaciji opreme i kazao da će oprema biti novi impuls za rad i odmah će je staviti u upotrebu.

Jedan od ICMP-ovih ciljeva, kako je kazao Holliday, je jačanje tehničkih forenzičkih kapaciteta u BiH i sadašnja donacija FUP-u, nakon sličnih donacija Zavodu za sudsku medicine Republike Srpske (RS) 2017. i Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 2018. godine, pomoći će ispunjenju tog cilja, saopćeno je iz ICMP-a.

- Oprema koja je danas donirana koristit će se za rad kriminalističke policije i ojačati forenzičke kapacitete države - rekao je Holliday.

Napomenuo je da će ICMP, uz podršku donatora EU, Švedske, Velike Britanije i USAID-a, nastaviti podržavati proces traženja osoba koje su nestale u sukobima, a u BiH to je proces na državnom nivou zasnovan na zakonu i bez diskriminatornih praksi koji je već dao izvanredne rezultate.

- Od 31.000 osoba registrovanih kao nestale do 1995. godine, više od 23.000 je pronađeno, a ICMP će nastaviti pomagati vlastima u BiH u pronalasku preostalih 8.000 koji se još vode kao nestali - zaključio je Holliday.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

FUP - Munjić učestvovao na radionici o jačanju javnih prostora u okviru projekta Evropske unije

Dvije osobe lišene slobode zbog sumnje u izvršenje krivičnog djela 'prevara u privrednom poslovanju'

Šefovi Odjeljenja za borbu protiv zloupotrebe droga u FBiH održali sastanak u Sarajevu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'