Bosna i Hercegovina     | 15.08.2019. 13:17 |

Wigemark: Bosna i Hercegovina treba hitno formiranje vlasti

FENA Maja Nikolić

TUZLA, 15. August ( FENA ) - U Tuzli je danas održano predavanje Europske komisije „Vaše mišljenje o mišljenju“. Ovaj događaj organizira Evropska komisija širom gradova Bosne i Hercegovine na kojima građani imaju priliku iznijeti svoje mišljenje o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji. O akualnim političkim pitanjima na ovu temu govorio je i Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH.

- Jedno od osnovnih pitanja građana Bosne i Hercegovine je pitanje vladavine prava, rada pravosuđa, borbe protiv korupcije koja je ovdje endemska pojava. O tome sam razgovarao i s novim premijerom Tuzlanskog kantona - rekao je Wigemark.

Bosna i Hercegovina je na veoma važnom putu prema evropskim integracijama, smatra Wigemark.

- Zemlje članice će razmatrati put Bosne i Hercegovine prema evropskim integracijama. Svakako da će jedno od prvih pitanja biti zemalja članica ima li formirane vlasti u BiH na svim nivoima. Državni nivo je naš osnovni partner i nema mogućnosti saradnje Evropske unije ako u jednoj državi nemamo partnere. Ne postoji način da zajednički radimo na provedbi akcionih planova i rješavanja problema - istaknuo je Wigemark koji je na odlasku iz Bosne i Hercegovine.

Šef Delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunar Wigemark susreo se danas i s predstavnicima Vlade Tuzlanskog kantona. Sastankom je predsjedavao premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Čović i Wigemark izrazili očekivanja o skorom formiranju vlasti

Oproštajni susret predsjedavajućeg Zvizdića s ambasadorom Wigemarkom

Tegeltija: Problem nedostajućeg sistema provjere prošlosti sudija i tužilaca

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo